U glavnom gradu Švicarske upriličeno je druženje bosanskohercegovačke dijaspore sa predstavnicima i-dijaspore. Bila je ovo noć za pamćenje, s obzirom na činjenicu da smo uspjeli okupiti zavidan broj Bosanaca i Hercegovaca na jednom mjestu, te sa svima njima podijeliti ugodne trenutke.

Tih dana u radnoj posjeti Švicarskoj i našem predstavništvu u Bernu bio je tim i-dijaspore iz Kladnja, koji je također učestvovao na drugom “Bern Meetup”-u. Ovom prilikom prisutnima je prezentiran rad kladanjskih malih privrednika, kao i rad članica Udruženja “Žena ženi”, a dijaspora iz Bosne i Hercegovine sa oduševljenjem je reagovala na viđeno.

Jedan od prezentiranih proizvoda bio je “Handy priglavak”, mobilni case “made in Kladanj” koji je, osim po svom dizajnu, specifičan i po činjenici da štiti od zračenja.

Bosanskohercegovačka dijaspora, vidjevši priglavak, odlučila je, podržati ovu priču investiranjem u proizvod, njegovu promociju i proizvodnju, kao i u distribuciju. Dakle, “Handy priglavak”, made in BiH, kreiran ručno, s ljubavlju u našoj zemlji, samo je početak jedne nove, nadamo se, uspješne kladanjske priče.

Ovo je drugi kladanjski crowdinvestment eksperiment, s obzirom na činjenicu da smo sličnu akciju organizirali nedavno kada je također pružena podrška inovatorkama iz Kladnja.

Prisutni su obradovani i poklonima, domaćim proizvodima koje stvaraju članice Udruženja “Žena ženi”.

Slični Meetup-i planirani su uskoro i u Ženevi, Bazelu, Lozani i Cirihu, gdje ćemo također predstaviti slične projekte, te, moguće, pokrenuti još jednu crowdinvestment akciju.

Malim koracima pravimo velike promjene! Hvala našoj dijaspori na ogromnoj i nesebičnoj podršci!

Preuzeto: i-dijaspora.ch