Novi, četvrti roman spisatelja Faiza Softića “Noćni čuvar pasa” objavljen je u izdanju IK “Buybook” iz Sarajeva. Ovo mu je četvrti roman i četrnaesta knjiga po redu.

Pogovor na ovaj roman napisao je književnik Miljenko Jergović, a tu je i recenzija Gorana Samardžića, književnika i jednog od urednika knjige.

Uz nekoliko zbirki poezije i proze, objavio je tri romana: Pod Kun planinom, Strah od rodne kuće i Ljudi bez adrese. Na temelju autentičnog događaja iz Softićevog zavičaja, roman Pod Kun planinom, objavljen je u nekoliko izdanja i preveden na francuski jezik, a prema njemu je napisan i filmski scenarij.

Njegove knjige ušle su u uži izbor za mnoge knjige godine u Bosni i Hercegovini i prevedene su na francuski, njemački i mađarski jezik, dok su u tijeku prijevodi na albanski i turski jezik. Noćni čuvar pasa je njegov najnoviji roman.

Faiz Softić (1958, Vrbe, Crna Gora) je prozni pisac, pjesnik i publicist, školovan je u rodnom kraju, Mostaru i Sarajevu. Rat ga je zatekao u Sarajevu, gdje je ostao do 1995. godine, kada odlazi u Luksemburg, gdje i danas živi i bavi se književnim radom. Piše za razne novine i časopise. Glavni je urednik časopisa Bihor, koji izlazi u Luksemburgu na bosanskom i francuskom jeziku.