USAID Projekat “Diaspora Invest” je otvorio novi poziv kojim traži prijave kompanija zainteresiranih za različite oblike tehničke potpore. Tehnička potpora se fokusira na asistenciju u unaprjeđenju proizvodnih procesa i usluga, razvitku proizvoda, obuci osoblja, procesu certifikacije i drugim aktivnostima od značaja za poslovanje.

“U odnosu na grant program gdje je fokus na sufinansiranju nabavke opreme, kroz aktivnosti tehničke potpore se fokusiramo na osiguranje različitih oblika stručne pomoći poslovnom razvitku kompanija koje ispunjavaju uvjete. Također, poziv je otvoren za kompanije do pet godina, čime pokrivamo veći segment investicija nego što je slučaj s grantovima. Ključni uvjet je da udio u vlasničkoj strukturi ili direktnu poslovnu vezu s njima imaju članovi bosanskohercegovačke dijaspore”, poručili su iz USAID Projekta “Diaspora Invest”.

Zainteresirani mogu uputiti upit putem e-maila info@diasporainvest.ba ili na telefon 033 550 971. Nakon prvog kontakta izvršit će se provjere o ispunjenosti uvjeta, te će korisnici biti dalje kontaktirani od strane tima Biznis centra bh. dijaspore.

“Tehnička potpora može uključiti asistenciju u aktivnostima fokusiranim na razvitak proizvoda i usluga, unaprjeđenje procesa upravljanja, osiguranje ekonomičnosti i optimizacije proizvodnih procesa, uvođenje naprednih tehnoloških rješenja i opreme, obuku osoblja, proces certifikacije, istraživanje tržišta, izradu studija izvodljivosti, razvojne strategije, marketing i poslovnih planova. Potrebno je samo da obrazložite šta konkretno kompanija treba, te da ispunite osnovne uvjete o starosti kompanije i postojanju dijasporske veze”, dodaju iz USAID Projekta “Diaspora Invest”.

Poziv je otvoren do 17.08.2019. godine.

PREUZETO: diasporainvest.ba