Bila je to noć bh. intelektualaca, noć Bosne i Hercegovine u Stuttgartu, kada su se na jednom mjestu okupili mladi i uspješni Bosanci i Hercegovci koje je “otkrio”, povezao i javnosti prezentirao urednik i voditelj, sada već kultne emisije “U tuđoj avliji”, Osman Džiho.

Osman Džiho zajedno sa njegovim saradnicima iza sebe ima 450 emisija, koje su emitovane u proteklih devet godina u programu Hayat plus TV. Otkrivao je Džiho mlade i uspješne ljude iz BiH širom Evrope, ali i svijeta.

Svake godine u oktobru on pokuša da barem jedan dio onih koji su bili gosti u njegovoj emisiji dovede u Stuttgart, da napravi jednu kultnu i kulturnu večer, i svih ovih godina je to i uspijevao.
Ovaj put su predstavljeni i priznanja su dodijeljena Nihadu Tabaku za doprinos ulaganju i investiranju u BiH, Mariu Peharu za doprinos u sportu i razvoju futsala u Njemačkoj, Edinu Salihodžiću i Suadu Ferhatbegoviću za doprinos i razvoj u domenu poreskog i pravnog savjetovanja i usluga, Damiru i Asmiru Husejdiću za najbolji restoran sa bh. jelima u Njemačkoj…

Priznanje je dobio i Advan Begović za doprinos i razvoj saobraćajno tehničkog domena, Šimo Ešić za razvoj dječije književnosti, Almir Gegić za inovacije u nekretninama.

Među onima koji su dobili priznanje nalazi se i doktorica Amira Mezetović za doprinos i razvoj medicinskih usluga, Borislav Tadić za doprinos telekomunikacijskih usluga, Dragan Stojković Bosanac kao muzička legenda, Amna Muhamedović za najbolji ostvareni uspjeh u historiji Pravnog fakulteta u Sarajevu, Ramiz Operta kao prijatelj projekta.

Posebnu pažnju prisutnih izazvao je izlazak na binu i govor nekadašnjeg uspješnog političara Bogića Bogoćevića, za govornicom i kratkim obraćanjem bili su svi gore navedeni i svi su pohvalili emisiju  “U tuđoj avliji” i svi se složili u jednom – bez obzira na njihove uspjehe u Evropi i svijetu, njihova matična domovina ostaje zemlja iz koje su došli, a to je BiH.

Mnogi su izjavili kako svi zajedno svojim uspjesima vani trebaju pomoći BiH onoliko koliko mogu, a da bi najsretniji bili da su sve ove uspjehe koje su postigli, postigli i ostvarili u zemlji njihova porijekla.

Najinteresantniji je bio dolazak poznatog regionalnog harmonikaša Dragana Stojkovića Bosanca, koji je te večeri zasigurno bio najtraženiji za razgovor, kontakt, rukovanje, upoznavanje i slikanje. Emisija Osmana Džihe nastavit će i dalje da postoji, da se emituje, da se kroz nju upoznaju najuspješniji mladi ljudi koji se nisu odrekli BiH, ali BiH njih očigledno jeste.
Za govornicom je bio i izuzetno uspješni bokser iz Švicarske, porijeklom iz BiH, svjetski prvak u teškoj kategoriji Enver Šljivar, koji je došao sa suprugom Dženi i tetkom Emirom.

Generalni konzul BiH u Stuttgartu Began Muhić također je pozdravio prisutne, te pohvalio emisiju „U tuđoj avliji“. Gost je bio, ali se i biranim riječima obratio i Josip Juratović, političar i član njemačkog Bundestaga.

Bosanac je nakon oficijelnog dijela programa zasvirao na njegovoj harmonici i napravio atmosferu za pamćenje. Nakon toga uslijedila su zajednička druženja, međusobna upoznavanja, a sve to uz ćevape, domaće kolače, kahvu i piće.

Piše: Bato Šišić/ Bhdinfodesk

Preuzeto: Moja BiH