Ovo je priča o još jednom uspješnom Bosancu koji je svoj biznis uspješno razvio u njemačkom gradu Kelnu.

Riječ je o Adnanu Fejzoviću, automehaničaru koji se odlučio početi baviti sklapanjem, popravcima i prodajom trenutno veoma aktualnih električnih motora.

Adnan je od 1992. godine u Njemačkoj, gdje je došao iz rodne Vogošće.

Kako nam je rekao, radio je sve i svašta, bilo je uspona i padova, a biznis s električnim motorima je konačno ono što ga je podobro uzdiglo kako poslovno, tako i privatno. Električni motori postali su hit u Njemačkoj, a mogu se puniti bilo gdje gdje postoji normalna električna utičnica, piše Ekspanzija.com.

– S ovim biznisom započeo sam prošle godine u listopadu i posao je jako dobro krenuo. Ja sam prvi i jedini u Kelnu, Diseldorfu i Frankfurtu koji se bavi prodajom ove vrste motora. Imaju dva modela, jedan je sa jednim, a drugi sa dva sjedala. Mogu dostići brzinu do 70 kilometara na sat, a s napunjenom baterijom mogu da prijeđu do 75 kilometara. Nakon toga, baterija se mora puniti oko četiri sata. Ovo su ekomotori, koji čuvaju okoliš i zrak. Cijena jednog motora se kreće oko 2.000 eura. Oni se proizvode u Hong Kongu, a ja po njih idem u Amsterdam. Iz Amsterdama ih prebacujem u Keln i onda ih ja tu sastavljam i osposobljavam za prodaju, odnosno za bezbjednu vožnju. Ja sam oduvijek bio zaljubljenik u motore, a ovaj posao mi je došao kao poklon s neba – rekao je Fejzović.

Na pitanje da li naši ljudi u Njemačkoj kupuju ili imaju interese za ovu vrstu motora, Adnan je odgovorio:

– Kako da ne. Baš prije par dana, jedan naš čovjek kupio je tri takva motora. Tjedno prodam oko šest motora, a mjesečno se dešava da ih prodam od 20 do 25 komada.

Adnan je ispričao i jednu anegdotu u vezi s ovim električnim motorima.

– Prije nekoliko dana, kada sam se ovim motorom vozio kroz grad, primijetio sam da me prati policija. U jednom momentu su upalili njihovu rotaciju i pokazali mi znak da se zaustavim. Odmah mi je prošlo kroz glavu da nisam napravio neki prekršaj, ali koliko sam znao, nisam. Prilazi meni policajac sa smiješkom, zagleda motor i najljubaznije me zamolio, ako mogu da mu ga nakratko ustupim , da bi se malo provozao. Taj isti policajac je nakon nekoliko dana došao do moje radnje i kupio taj električni motor.

Tijekom posjete novinara, kod Adnana se zatekao i poznati sarajevski i bh. gitarista Kemal Kemo Suljagić, koji je, također, došao da pazari motor koji je trenutno veliki hit u Njemačkoj.

Preuzeto: Slobodna Bosna