„Potrebno je imati jednu adresu, jedna vrata na koja se može kucati, platformu za razmjenu ideja, protok informacija o zbivanjima u zemlji sa stalnim ažuriranjem podataka o potrebama, mogućnostima aktivnog djelovanja i uključivanja dijaspore u isti, te postojećim, kao i budućim planiranim projektima”. 

Bosanskohercegovačko-američka akademije znanosti i umjetnosti (BHAAAS) je neprofitna i nepolitička američka organizacija koja okuplja visoko etablirane liječnike s najuglednijih američkih klinika, kao i znanstvenike iz područja humanističkih znanosti, pisce i umjetnike.

BHAAAS je međunarodno afirmirana institucija čija je misija ekspanzija i razvoj znanosti i umjetnosti u bh. dijaspori u SAD i Kanadi. Cilj joj je povezivanje  bh. znanstvenika, umjetnika i pojedinaca istaknutih u svojim stručnim područjima, kao i izgradnja mostova suradnje sa domovinom. BHAAAS je, članstvu i aktivnostima, najveća i najvažnija organizacija akademske dijaspore Bosne i Hercegovine. Osnovana je 2007. godine u Sjevernoj Americi, a danas okuplja oko 230 istaknutih doktora znanosti i znanstvenika, stručnjaka u različitim područjima i umjetnika bh. podrijetla koji žive, uglavnom, u Sjevernoj Americi (Kanada i SAD), ali i u Zapadnoj Europi.

Na čelu ove organizacije, dr. Nirvana Pištoljević koja u razgovoru za naš portal ističe da je veliki potencijal naše dijaspore još uvijek neiskorišten. Stvarnu osnovu za promjenu prepoznaje u novom institucionalnom pristupu države svom iseljeništvu, kao i činjenici da je iseljeništvo izuzetno vezano za Bosnu i Hercegovinu i zainteresirano pridonijeti njenom napretku na svim područjima.

Kako ocjenjujete svoju suradnju s Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice? Imate li prijedloge za bolju suradnju? 

Suradnja Ministarstva s BHAAAS traje od prvih susreta BHAAAS u Sarajevu 2009. godine. Tada je Ministarstvo organiziralo konferenciju za novinare u PSBiH, koja je bila odlično posjećena. Do pet godišnjih susreta BHAAAS u BiH, Ministarstvo nije dalo nikakvu financijsku potporu skupu, nego samo tehničku, u vidu organizacije konferencija za novinare u zgradi Parlamentarne skupštine BiH. Financijska potpora Ministarstva BHAAAS-u prvi put je odobrena 2013. godine i nastavljena je do danas. BHAAAS je stvarno ponosan i neizmjerno zahvalan Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice na nesebičnoj potpori našoj organizaciji i prepoznavanju važnosti održavanja najvećeg znanstvenog skupa na Balkanu, kao i na partnerstvu.

Kako gledate na uspostavljanje interaktivne web platforme za bolju komunikaciju između dijaspore i matične zemlje?    

Upravo to je bio jedan od mojih konkretnih prijedloga u ime BHAAAS-a, koji sam predstavila na okruglom stolu Ministarstva, koji je organiziran 2016. godine. Potrebno je imati jednu adresu, jedna vrata na koja se može kucati, platformu za razmjenu ideja, protok informacija o zbivanjima u zemlji sa stalnim ažuriranjem podataka o potrebama, mogućnostima aktivnog djelovanja i uključivanja dijaspore u isti, te postojećim, kao i budućim planiranim projektima.

Kako dijaspora može konkretno pomoći BiH u njenom razvoju?

Okvir u kojem može djelovati dijaspora kroz učinkovitu ulogu razvojnih procesa ovisi o njenom interesu, mogućnostima i kapacitetu. Neki predstavnici dijaspore uključeni su kroz pomoć iz emocionalnih razloga, a ne tražeći ništa zauzvrat. Dijaspora i domovina moraju otvoriti putove stalne komunikacije i dijaloga, u područjima obrazovnih, ekonomskih, socijalnih, kulturnih i znanstvenih aktivnosti, jer to je mjesto gdje možemo pomoći bezuvjetno. Ova zemlja još uvijek ima ljude iz dijaspore s iznimnim talentom, koje često nazivamo uspješnim Bosancima i Hercegovcima, i zaista jesu, jer su svjetski poznati inovatori, diplomati, humanitarci, liječnici, znanstvenici. Hajde da tim ljudima to stvarno pokažemo i damo im priliku za pomoć domovini u onome za što su najbolji.

Znate li činjenicu da je dijaspora od 1998. do danas poslala u BiH oko 20 milijardi KM, a da je najveći dio tog novca potrošen za pomoć obiteljima? Mislite li da se taj novac mogao bolje iskoristiti, ulažući ga u otvaranje novih radnih mjesta i pokretanje novih investicija?   

To zvuči kao sasvim logična informacija, jer sam i ja bila dio dijaspore koja je pomogla svojoj obitelji novčanim sredstvima. Osim uloge koju ima, kada je riječ o pružanju financijske potpore, dijaspora bi mogla puno pomoći putem izravnih inozemnih ulaganja, pokretati tvrtke i poticati poduzetništvo, imajući u vidu da je većina iseljenika, osim što je visoko obrazovana, također i ekonomski aktivna.

dr. Nirvana Pištoljević, predsjednica BHAAAS-a