Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, u cilju unaprjeđenja saradnje sa dijasporom, organizira konferenciju pod nazivom „Značaj dijaspore za Bosnu i Hercegovinu“, koja će se održati 13. i 14. juna 2018. godine u hotelu Holiday u Sarajevu.

Konferencija je organizirana u okviru projekta Dijaspora za razvoj, koji je projekat Vlade Švicarske i Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, u partnerstvu sa UNDP i IOM u BiH.

Cilj konferencije je da se istakne važnost iseljeništva i pruži mogućnost otvaranja tema kojim će se ukazati na ulogu iseljeništva u društveno-političkom životu u Bosni i Hercegovini, kao i na probleme s kojima se iseljeništvo suočava u Bosni i Hercegovini.

Na konferenciji će sudjelovati više od 30 predstavnika organizacija iseljeništva Bosne i Hercegovine i  uspješni pojedinci iz 15 zemalja, predstavnici ambasada u Bosni i Hercegovini, međunarodnih organizacija, institucija na državnom i entitetskom nivou, jedinica lokalne samouprave i nevladinih organizacija.

Konferenciju će otvoriti Semiha Borovac, ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH i Mirjana Paunović, predsjednica Unije BiH udruženja u Republici Italiji.

Prisutnima će se također uvodnim riječima obratiti: Sezin Sinanoglu, rezidentna koordinatorica UN-a i predstavnica UNDP-a u BiH, Barbara Datwyler Scheuer, direktorica za saradnju/zamjenica šefice misije u Ambasadi Švicarske u BiH i Peter Van der Auweraert, predstavnik IOM u BiH i Sub-regionalni koordinator za Zapadni Balkan.

U prvom dijelu konferencije prezentirat će se rezultati istraživanja – mapiranje dijaspore i uspješni primjeri prijenosa znanja i investiranja dijaspore u Bosnu i Hercegovinu, kao i iskustva i dobre prakse saradnje sa dijasporom na lokalnom nivou.

U drugom dijelu uslijedit će prezentacije i razgovor na temu učešća dijaspore u kreiranju javnih politika u Bosni i Hercegovini i njihovom učešću u razvoju Bosne i Hercegovine investiranjem i prijenosom znanja.

Konferenciju će moderirati Adnan Rondić.

Prijenos Konferencije uživo možete pratiti na Interaktivnom portalu za dijasporu iz BiH u srijedu 13.6.2018. godine sa početkom u 10:00 sati.

Pozivamo Vas da pratite Konferenciju i da se i vi aktivno uključite i postavite pitanje putem portala.

Program