Ambasador Bosne i Hercegovine za Republiku San Marino sa sjedištem u Rimu Slavko Matanović predao je 23. jula 2020. godine akreditivna pisma kapetanima regentima Republike San Marino Alessandru Manciniju i Graziji Zafferani.

Tom prilikom ambasador Matanović je istakao da Bosna i Hercegovina i Republika San Marino imaju dobre odnose i naglasio opredijeljenost Bosne i Hercegovine za evropski put. Ocijenio je da BiH i Republika San Marino na tom evropskom putu imaju dosta zajedničkog, s obzirom na to da je Republika San Marino blizu zaključivanja ugovora o pridruživanju Evropskoj uniji.

Tokom posjete San Marinu, ambasador Matanović se sastao i s državnim sekretarom za vanjske poslove Lucom Beccarijem. Na sastanku je konstatovano da postoje šanse za poboljšanje ekonomske, kulturne i druge saradnje između dvije zemlje. Istaknuto je obostrano opredjeljenje da se pokuša naći način za povezivanje predstavnika Agencije za unapređenje stranih investicija u Bosni i Hercegovini (FIPA) i Vanjskotrgovinske komore BiH sa privrednicima San Marina, kao uvod u moguću privrednu saradnju između dvije zemlje. Također je ocijenjeno da postoje mogućnosti za saradnju u području kulture i obrazovanja, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Matanović je tokom susreta sa direktorom Departmana za vanjske poslove Republike San Marino Lucom Brandijem i nerezidentnim ambasadoromRepublike San Marino za BiH Micheleom Chiaruzzijem razgovarao o mogućnostima saradnje u oblasti kulture te saradnje univerziteta BiH i Republike San Marino. Direktor Brandi je istakao opredijeljenost Vlade San Marina da podrži aktivnosti na razvijanju bilateralnih odnosa dvije zemlje na planu kulture i obrazovanja.