U Münchenu, glavnom gradu Bavarske, održava se tradicionalni 186. Oktoberfest koji ove godine traje do 6. oktobra.

Drugog dana Oktoberfesta organiziran je defile narodnih nošnji koji se neprekidno održava od 1948. godine i od tada je sastavni dio festivala, prenosi bhdinfodesk.

Koliko je interesovanje javnosti za ovaj defile govori i činjenica da se isti uživo prenosi na njemačkoj državnoj televiziji. Na ovogodišnjem defileu po drugi put, zahvaljujući članovima i rukovodstvu Kulturno-umjetničkog društva Bosančica iz Münchena, kao ravnopravan član među 9.000 učesnika ponosno se vijorila i zastava Bosne i Hercegovine. Prvi put su članovi Bosančice učestvovali 2017. godine.

U defileu je učestvovalo 40 članova KUD-a Bosančica obučenih u tradicionalnu bosansku narodnu nošnju. Pažnju prisutnih privlačili su najmlađi članovi koji su ponosno defilirali obučeni u narodnu nošnju.

KUD Bosančica osnovana je u München 2012. godine i od tada njeguje tradiciju i običaje naroda Bosne i Hercegovine igrajući igre iz svih krajeva naše države. Ideja vodilja je druženje naše dijaspore, njegovanje kulture te čuvanje običaja i jezika od zaborava.

 

Preuzeto:: Moja BiH