Protekli vikend, uključujući i ponedjeljak, 10. januar, održani su mirni protesti za mir u Bosni i Hercegovini pod motom “SVI ZA BiH – BiH ZA SVE”.

Bh. građani su se okupili u brojnim gradovima i državama širom svijeta i uputili bezrezervnu podršku suverenoj, jedinstvenoj i nedjeljivoj državi Bosni i Hercegovini.

U Briselu je održan centralni i najmasovniji protest u ponedjeljak 10.01.2022. godine u 12 sati, a istaknuta je zastava BiH i transparenti na kojima piše “Together we are Bosnia”. 

Pored Brisela, protesti su održani u New Yorku, Parizu, Ženevi, Otavi, Torontu, Oslu, Rimu, Beču, Portlandu, Bostonu, Saint Louisu, Sarajevu, Podgorici, Tuzli, Londonu i još četiri grada u Velikoj Britaniji, te Štokholmu, Geteborgu, Malmu, Kopenhagenu, Sidneju i mnogim drugim.

Sa protesta je poručeno da je Bosna i Hercegovina “specifična kulturna zajednica koja postoji više od hiljadu godina i u kojoj građani različitog etničkog porijekla i vjerskih tradicija stoljećima zajedno žive”.

Ovim putem, Sektor za iseljeništvo izražava zahvalnost iseljeništvu iz Bosne i Hercegovine za aktivnosti koje se odnose na očuvanje mira u Bosni i Hercegovini, kao i ukupan angažman u društvenom životu Bosne i Hercegovine.

Iseljeništvo je još jednom, kao i nebrojeno puta do sada  nedvojbeno dokazalo koliko su čvrste veze sa domovinom, ali i da zajednički rad i posvećenost domovini doprinose prosperitetu svih osoba u Bosni i Hercegovini.

HVALA VAM