Na proslavi Dana državnosti Bosne i Hercegovine 2021. godine u Oslu, posebno priznanje i zahvalnost za dugogodišnji angažman dodijeljeno je Miralemu Bećiroviću, među prijateljima i suradnicima poznatijem pod nadimkom Beli.

TREBINJAC U NORVEŠKOJ

Dodjela ove zahvalnice zapravo je skromno priznanje za dugogodišnji angažman čovjeka bez kojeg je nemoguće zamisliti niti jedan događaj u Oslu, ali i mnogim gradovima diljem Norveške! I to ne samo kao organizatora, već i sudionika, uglavnom u kulturnom dijelu manifestacije, koji svojom harmonikom daje poseban štih ovim manifestacijama. Kad se izgovori njegov nadimak Beli, odmah se asocira na njegovu neizbježnu harmoniku.


Priznanje za Miralema Bećirovića / Fahro Konjhodžić

Kao i većina od dvadesetak tisuća Bosanaca i Hercegovaca koliko ih se nalazi u Norveškoj, Miralem je zbog brutalne agresije na domovinu morao napustiti rodno Trebinje!

– Dakle, u jesen ‘93. dolazim u mjesto Ålesund i odmah se uključujem u organizaciju raznih aktivnosti i događanja. Osnivam bosanskohercegovački mješoviti zbor sa oko 40 članova, s puno nastupa u norveškoj regiji Møre og Romsdal. Posebno smo organizirali koncerte podrške zaustavljanju rata u BiH, a potom i razne humanitarne akcije. Tijekom ‘94. organizirali smo veliki koncert u spomen na Olimpijske igre u Sarajevu ’84., priča Miralem o prvim godinama života u Norveškoj, hladnoj zemlji, u koju je došao iz rodnog Trebinja.

Ove brojne aktivnosti nisu ostale nezapažene pa je ‘94. dobio veliku nagradu kao najaktivnija osoba na području kulture u regiji Møre og Romsdal. Potom postaje član “Mannskoret Dovre” (Muškog zbora Dovre), jednog od najpoznatijih zborova u regiji, gdje je djelovao 15 godina, sve do preseljenja u Oslo 2008. godine. Treba dodati da je bio jedan od onih aktivista koji su radili na osnivanju Islamske zajednice Bošnjaka i bio je prvi povjerenik ove institucije, aktivni član i dugogodišnji član Glavnog odbora.


Skromno priznanje za dugogodišnji angažman Bećirovićev / Fahro Konjhodžić

I tijekom 2008. dogodio se preokret, preseljenje u glavni grad Kraljevine Norveške, u Oslo. Dobar dio ovih aktivnosti nastavio je u novom okruženju. U dva navrata obnašao je dužnost predsjednika Saveza udruženja građana BiH u Norveškoj. Na toj funkciji organizator je gotovo svih događanja vezanih uz obilježavanje Dana državnosti, Dana nezavisnosti, sjećanja na Srebrenicu i raznih koncerata.

– Posebno bih izdvojio obilježavanje 20. godišnjice genocida u Srebrenici. Obilježavanju jubileja prisustvovala su dva premijera: Erna Solberg iz Norveške i Denis Zvizdić iz BiH. Događaju su nazočili i mnogi ministri norveške vlade. To je jedna od manifetsacija na koji sam posebno ponosan, kaže Miralem.

ISKRE

Tada je riječ prvi put od strane premijerka Kraljevine Norveške, gospođa Erne Solberg, izgovorena riječ “genocid”, u svom obraćanju prisutnima u svom opredjeljenju prema događajima u Srebrenici sredinom srpnja 1995. godine.

– Još jedan događaj koji moram izdvojiti je obilježavanje 20. godišnjice dolaska bh. prognanika u Norvešku. Posebno sam ponosan na ova dva događaja, jer smo uspjeli angažirati mnoge naše ljude koji žive i rade u Norveškoj, čiji je doprinos organizaciji ovih događaja nemjerljiv, dodao je.


Vokalna skupina “Iskre” / Fahro Konjhodžić

U prilično dinamičnoj biografiji posebno mjesto zauzima njegov angažman u formiranju i vođenju odjela Instituta Sevdah u Norveškoj. Nakon osnivanja Instituta Sevdah u Norveškoj 2006. godine, uz podršku i pomoć osnivača te ustanove rahmetli Omera Pobrića, 2008. godine postaje predsjednikom ove ustanove. I ništa manje zanimljivo: ova organizacija, spomenuti Institut sevdaha, postoji i djeluje i danas, kao jedina u svijetu, čuvajući uspomenu na istinskog ljubitelja i tvorca sevdaha Omera Pobrića.

– Da, i danas smo aktivni. Do sada smo imali nekoliko nastupa diljem Norveške. U jednom trenutku bili smo aktivni u deset norveških regija. I danas je aktualna djelatnost Instituta kroz nastupe vokalne skupine „Iskre“. Izuzetno sam ponosan na svoje “dijete”, ako mogu tako slikovito reći, na vokalnu skupinu “Iskre” koja djeluje kao svojevrsni nastavak rada Instituta sevdaha. Iduće godine slavimo deset godina rada i postojanja, rekao je Bećirović.

Iako je već u mirovini, angažman ovog istinskog kreatora aktivnosti nije gotov! U posljednje vrijeme posebno se angažirao na okupljanju grupe mladih i njihovom aktiviranju u radu i organizaciji mladih u Savezu udruga. Taj angažman već daje prve rezultate.

Također, nađe se vremena za ono što bi se reklo, za svoju dušu. Pjeva, svira malo, samo da se razbije nostalgija. Uz neizostavni sevdah, kao nezaobilazno obilježje, na repertoaru je i dalmatinska, odnosno klapska glazba.

Bećirović: Izuzetno sam ponosan na svoje “dijete” / Fahro Konjhodžić

VEZA

– Da, klapsko pjevanje je moja stara ljubav. Bio sam aktivan u grupi “Nava” u Dubrovniku, prije rata. I danas je to svojevrsna poveznica s onim dijelom sretnog života prije ovih strašnih događaja agresije na Bosnu i Hercegovinu, koji su obilježili naše živote, ističe.

Na kraju ovog razgovora, Miralem će posebno istaknuti da je u sretnom braku, u braku skoro 40 godina, ima dvoje djece i četvero unučadi.

– A za sve što sam postigao, mogu i moram zahvaliti supruzi koja me podržava i ima razumijevanja za moj angažman, zaključio je Miralem Bećirović.

Preuzeto: MojaBiH