Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Herccegovine dr Bisera Turković, u okviru posjete Sultanatu Oman, u glavnom gradu Muscatu je održala sastanak sa privrednicima iz ove zemlje, na kojem je ozvaničen početak rada Počasnog konzulata naše zemlje.

Tokom susreta, prisutnima se obratila ministrica Turković i počasni konzul Bosne i Hercegovine u Omanu Abdulaziz bin Mohammed bin Zahir Al-Hinai.

U svom obraćanju, ministrica je govorila o potencijalima naše zemlje i mogućnostima za investiranje, te o koracima koje je potrebno poduzeti kako bi se unaprijedila saradnja dvije zemlje. Istakla je važnost liberalizacije viznog režima i potpisivanja nekoliko sporazuma između Bosne i Hercegovine i Omana, što bi poboljšalo trgovinsku razmjenu, povećalo broj turista, ali i privuklo veći broj investitora.

Počasni konzul Al-Hinai je govorio o oblastima u našoj zemlji koje su zanimljive za ulaganje, poput turizma i poljoprivrede, te istakao da se nada da će sporazumi BiH i Omana biti završeni i potpisani, te da će dati pozitivne rezultate.

Učesnici sastanka su se usaglasili da je u narednom periodu važno povezivanje privrednih komora dvije zemlje, ali i održavanje online konferencije, koja će biti početak povezivanja privrednika iz različitih sektora.

Tokom sastanka, ministrica Turković je odgovarala na pitanja privrednika, koja se odnose na mogućnosti investiranja u Bosni i Hercegovini, a domaćini su prikazali i promotivni video spot, u kojem su prikazana neka od najljepših mjesta u našoj zemlji.