U Coventryju je u saradnji BH UK Networka i lokalne BH asocijacije održan memorijalni malonogometni turnir u znak sjećanja na prerano preminule  mlade fudbalere Edvina Dinu Hodžića iz Linza (Austrija) i Irhada Rizvu Durakovića iz Londona (Velika Britanija).

Irhad Rizvo Duraković (1987-2011) rođen je u Sarajevu, a tokom rata došao je sa majkom u London.  Ovaj mladi Sarajlija umro je u Londonu  2011. godine od rijetke bolesti, a ostao je upamćen kao vrijedan volonter i aktivitista bosanskohercegovačkih udruženja u Londonu te talentovan fudbaler koji je u više navrata nosio dresove reprezentacije naših građana iz Engleske i Walesa.

Edvin Dino Hodžić potiče iz sportske porodice. Edvinov otac Nermin učesnik je svih šesnaest održanih svjetskih prvenstava dijaspore BiH u futsalu. Na poslednjem SP održanom u maju prošle godine u Izmiru (Turska), reprezentacija Austrije osvojila je šampionsku titulu, a pehar je podigao kapiten i najbolji igrač prvenstva Edvin Hodžić. Dva mjeseca kasnije (10. juli 2018) Edvin je iznenada preminuo nakon treninga.

Ujedno, održavanje turnira je bila i prilika da se izabere selekcija Bosanaca i Hercegovaca iz Engleske koji će učestvovati na 16. Svjetskom prvenstvu dijaspore BiH u futsalu. Ovogodišnje prvenstvo se u organizaciji SSD BiH održava u Oslu, Norveška, u periodu od 3. do 5. maja.

Najbolji fudbal pokazali su momci iz Birminghama, drugo mjesto osvojila je ekipa LB Herts iz Hertfordshirea, dok je ekipa BH Fanaticosa osvojila treće mjesto.

BH UK Network