Nedavno održani “Živinice Meetup” ujedno je poslužio i kao svojevrsna najava predstojeće manifestacije “Dani dijaspore” koja se održava u ovom bh. gradu već godinama.

Tematski okvir ovogodišnje manifestacije “Dani dijaspore – Ljeto u Živinicama” temelji se na promociji agroturističkih potencijala, domaćih proizvoda i radinosti, prirodnih resursa i značajnih povijesnih lokaliteta. Sam događaj trajat će tri dana, od 30.07-01.08. ove godine, a Grad Živinice, kao glavni organizator ove manifestacije, potrudio se pružiti cjelodnevnu zabavu svojim iseljenicima, ali i ostalim posjetiteljima.

Tako je prvi dan rezerviran za promociju agroturizma, predstavljanje hand made radova Živiničana i upoznavanje s kulinarskim specijalitetima brojnih europskih i svjetskih zemalja. Naime, poslijepodne će posjetitelji moći besplatno kušati specijalitete raznih kuhinja, a ovaj zanimljiv događaj potaknuo je predstavnike brojnih veleposlanstava, koja djeluju u Bosni i Hercegovini da sudjeluju u ovom događaju.

Ovaj će događaj svojim nastupom dodatno će uljepšati članovi zbora “Maginifico”, ali i umjetnici koji će te noći stvoriti brojna umjetnička djela.

Drugi dan spomenutog događaja mogao bi se smatrati sportskim. Naime, 31.07. održat će se trka pod nazivom “Živinice za 10” koja se već godinama održava u ovom bh. gradu, a samim sportašima i amaterima ove će se godine pridružiti biciklisti iz Bosne i Hercegovine i drugih dijelova svijeta. Ovo je prilika zda predstavnici dijaspore osiguraju svoje sudjelovanje u utrci i na taj način promoviraju vlastiti grad, ali i zdraviji način života. Financijska sredstva za trku osiguralo je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Ljubitelji sevdaha i folklora posebno će uživati ​​u trećem i posljednjem danu.

Protokol, odnosno datumi gore navedenih aktivnosti bit će objavljeni naknadno.

Na posljednjem održanom “Živinice Meetup-u”, predstavnica Gradske uprave upoznala je prisutne sa razvojem Strategije komunikacije s iseljenicima. Konačnom finalizacijom ovog dokumenta, Grad Živinice pridružit će se malobrojnim bh. općinama i gradovima koji pridaju posebnu važnost komunikaciji s iseljenicima.

Također, sudionici ovog virtualnog sastanka upoznati su s planiranom međuopćinskom suradnjom, koja bi za početak uključivala zajedničku promociju Živinica i Kladnja kroz turizam i prirodne ljepote ovih područja uopće.

Preuzeto: i-platform.ch