Pomoćnik administratora USAID-a za Evropu i Evroaziju Brock Bierman i šef Misije USAID-a u Bosni i Hercegovini Peter Duffy posjetili su Mostar gdje su se sastali sa predstavnicima kompanija pokrenutih investicijama iz dijaspore.

Riječ je o firmama koje su dobile podršku USAID Projekta “Diaspora Invest”, u sklopu aktivnosti povezivanja bosanskohercegovačke dijaspore i iskorištavanja njenog potencijala za ekonomski rast zemlje.

U kompaniji “ZenDev” je razgovarao sa gospodinom Senadom Šantićem, koji se vratio iz Švedske, uložio svoj novac i znanje ovdje, te danas zapošljava više od 20 mladih IT stručnjaka i nudi im alternativu odlasku iz domovine.

– Kompanija raste, a dijasporska veza nam je olakšala pristup tržištima Skandinavije, kazao je Šantić za Diaspora Invest

Gospodin Bierman se također susreo i sa poduzetnicama iz kompanija “Supersoft”, “Eko Jasmina” i “BMT Engineering”, koje su također nastale posredstvom investicija iz dijaspore. Tom prilikom se upoznao sa prilikama i izazovima u pokretanju biznisa u BiH.

 

Preuzeto: Moja BiH