Veoma su male razlike između uspjeha i poraza u razvoju vaše zemlje, a tu vam razliku vaša dijaspora može nadomjestiti, kazao je Aikins i objasnio na koje načine se to može postići

Na ovogodišnjem BiHdiaFor-u, skupu posvećenom umrežavanju bosanskohercegovačke dijaspore, u organizaciji Udruženja “Naša perspektiva” i uz podršku USAID-ovog projekta Diaspora Invest, svoje veliko iskustvo i znanje iz oblasti uključivanje dijaspore u razvoj zemalja porijekla, podijelio je Kingsley Aikins. Svoj govor je predočio u deset lekcija.

LEKCIJA 1: ANGAŽMAN DIJASPORE ZNAČI OTVARANJE NOVIH RADNIH MJESTA

LEKCIJA 2: KADA GOVORIMO O DIJASPORSKIM INVESTICIJAMA, KLJUČNO JE RAZUMJETI POJAM PRIPADNOSTI

Mogao bih reći da se kod bosanskohercegovačke dijaspore radi o mnogo različitih dijaspora, i da svaka pojedinačno imaju različita interesovanja, želje, ambicije i mogućnosti. Pojam pripadnosti je vezan za mjesto, ne toliko za jednu državu ili njeno državno uređenje, nego za mjesto. Ovdje se može napraviti paralela između dijaspora i u univerzitetskih alumni grupa, jer se i kod jednih i kod drugih pripadnost veže za mjesto npr. mjesto porijekla ili mjesto studiranja – univerzitet. U SAD-u su posebno razvijene tehnike saradnje sa univerzitetskim alumni grupama, i uglavnom se odnose na dva nivoa saradnje: saradnja manjeg intenziteta sa širom alumni populacijom i veoma intenzivna saradnja sa relativnom malom nekolicinom alumnija. Ovdje bih naveo primjer filantropije Chucka Feeneya, milijardera irskog porijekla, koji je nakon što je stekao svoje bogatstvo, donirao preko dvije milijarde dolara obrazovnim institucijama u Irskoj. Obrazovni sistem u Irskoj ne bi danas bio gdje jeste, da nije bilo te jedne osobe koja učinila nevjerovatnu stvar. Dijasporske investicije, a posebno filantropija, je najviše vođena pojmom pripadnosti.

OSTATAK TEKSTA PROČITAJTE OVDJE.

Preuzeto: MojaBiH