Веома су мале разлике између успјеха и пораза у развоју ваше земље, а ту вам разлику ваша дијаспора може надомјестити, казао је Аикинс и објаснио на које начине се то може постићи

Др. Аида Ибричевић је истраживачица и консултантица из области миграцијских и дијаспорских студија. Живи и ради у Сарајеву, а спољна је сарадница са Migration Center – Peace Research Institute (PRIO) у Ослу, Норвешка. БиХ дијаспорске дискусије директно у Вашем инбоxу на www.aidaibricevic.com

На овогодишњем БиХдиаФор-у, скупу посвећеном умрежавању босанскохерцеговачке дијаспоре, у организацији Удружења “Наша перспектива” и уз подршку УСАИД-овог пројекта Диаспора Инвест, своје велико искуство и знање из области укључивање дијаспоре у развој земаља поријекла, подијелио је Kingsley Aikins. Свој говор је предочио у десет лекција.

ЛЕКЦИЈА 1: АНГАЖМАН ДИЈАСПОРЕ ЗНАЧИ ОТВАРАЊЕ НОВИХ РАДНИХ МЈЕСТА

Веома су мале разлике између успјеха и пораза у развоју ваше земље, а ту вам разлику ваша дијаспора може надомјестити. Ево, испричат ћу вам причу о томе како је Интел отворио хиљаде нових радних мјеста и уложио милијарде у Ирску. Ја сам тада радио за IDA Ireland, ирску агенција за привлачење страних инвестиција, а један од наших важних клијената је био Интел, амерички произвођач компјутерских чипова. Интел је у то вријеме разматрао осам различитих локација за своје европско сједиште, да би на крају свој избор свели на инвестирање у Шкотску или у Ирску. У првом кругу су се ипак одлучили за Шкотску, а објаснили су нам и зашто. Навели су два разлога: увезаност Шкотске са много већим британским тржиштем и чињеница да је у то вријеме било више електроинжењера у Шкотској него код нас. Чувши Интелове разлоге, упослили смо фирму за регрутовање, која се обратила једној хиљади електроинжењера из наше дијаспоре са једноставним приједлогом: вратите се у Ирску, а ми ћемо се побринути да Интел инвестира код нас. Осамдесет посто од контактираних ирских електроинжењера из дијаспоре се одазвало позиву, рекавши: вратићемо се ако успијете довести Интелову инвестицију. Као резултат, Интел је промијенио своју одлуку и инвестирао милијарде у ирско ИТ тржиште, на тај начин креирајући хиљаде нових радних мјеста.

ЛЕКЦИЈА 2: КАДА ГОВОРИМО О ДИЈАСПОРСКИМ ИНВЕСТИЦИЈАМА, КЉУЧНО ЈЕ РАЗУМЈЕТИ ПОЈАМ ПРИПАДНОСТИ

Могао бих рећи да се код босанскохерцеговачке дијаспоре ради о много различитих дијаспора, и да свака појединачно имају различита интересовања, жеље, амбиције и могућности. Појам припадности је везан за мјесто, не толико за једну државу или њено државно уређење, него за мјесто. Овдје се може направити паралела између дијаспора и у универзитетских алумни група, јер се и код једних и код других припадност веже за мјесто нпр. мјесто поријекла или мјесто студирања – универзитет. У САД-у су посебно развијене технике сарадње са универзитетским алумни групама, и углавном се односе на два нивоа сарадње: сарадња мањег интензитета са широм алумни популацијом и веома интензивна сарадња са релативном малом неколицином алумнија. Овдје бих навео примјер филантропије Chucka Feeneya,, милијардера ирског поријекла, који је након што је стекао своје богатство, донирао преко двије милијарде долара образовним институцијама у Ирској. Образовни систем у Ирској не би данас био гдје јесте, да није било те једне особе која учинила невјероватну ствар. Дијаспорске инвестиције, а посебно филантропија, је највише вођена појмом припадности.

ОСТАТАК ТЕКСТА ПРОЧИТАЈТЕ ОВДЈЕ.

Преузето: МојаБиХ