U izdanju IK „Buybook“ iz Sarajeva izašao je novi, četvrti po redu roman književnika Faiza Softića „Noćni čuvar pasa“.

Ovo je njegov četvrti roman i četrnaesta knjiga po redu. Pogovor na ovaj roman napisao je književnik Miljenko Jergović, a tu je i osvrt Gorana Samardžića, književnika i jednog od urednika knjige.

Pored nekoliko zbirki poezije i proze, objavio je tri romana: Pod Kun planinom, Strah od rodne kuće i Ljudi bez adrese. Zasnovan na autentičnom događaju iz Softićevog zavičaja, roman Pod Kun planinom, objavljen je u više izdanja i preveden na francuski jezik, te je prema njemu napisan i filmski scenarij.

Knjige su mu bile u mnogim najužim izborima za knjigu godine u Bosni i Hercegovini i prevođene su na francuski, njemački i mađarski jezik, dok su prevodi na albanski i turski u toku. Noćni čuvar pasa je njegov najnoviji roman.

Faiz Softić (1958, Vrbe, Crna Gora) prozni je pisac, pjesnik i publicist, školovao se u rodnom kraju, Mostaru i Sarajevu. Rat ga je zatekao u Sarajevu, gdje ostaje do 1995, kada odlazi u Luksemburg, gdje i danas živi i bavi se književnim radom. Piše za razne listove i časopise. Glavni je i odgovorni urednik revije Bihor, koja izlazi u Luksemburgu na bosanskom i francuskom jeziku.