Nagrade za najbolje umjetničke radove dobili su: Lejs Muhamed Omerović, Adna Bećar, Esma Salkić, Vedad Kadić, Adem Nukić, Arnel Subašić, Anes Subašić i Adnan Đulić. Nagrade za književna djela osvojili su: Lejla Aldžić, Mia Mrakić, Hanan Jakubović, Allen Imamović, Lamija Hodžić, Lejla Salkić i Lamija Begić.

Posebni dio programa na manifestaciji pod nazivom “Jedna si jedina – Bosna i Hercegovina!”, koja je održana 18. srpnja 2021. u njemačkom gradu Reutlingenu, u organizaciji Saveza dopunskih škola Bosne i Hercegovine u dijaspori (Verband bosnisch-herzegowinischer Schulen eV), bilo je proglašenje najboljih umjetničkih i književnih djela učenika 2021. godine.

image

Dio nagrađenih djela / Haris Halilović

NAJBOLJI LIKOVNI RADOVI

Prvo mjesto u konkurenciji za najbolje umjetničke radove osvojio je Lejs Muhamed Omerović (11), učenik četvrtog razreda iz Stuttgarta (Njemačka), koji pohađa dopunsku školu na bosanskom jeziku na Rosensteinschule, Nordbahnhofstr. 120, u sjevernom dijelu Stuttgarta.

image

Lejs Muhamed Omerović, autor najboljeg likovnog rada / Haris Halilović

Drugo mjesto osvojile su: Adna Bećar, učenica devetog razreda iz Reutlingena, polaznica bosanske škole u Reutlingenu kod učiteljice Ajdine Bešić, Esma Salkić (14) iz Mannheima, polaznica bosanske škole u Mannheimu, kod učiteljice Selme Alić i Vedad Kadić, učenik drugog razreda iz Minhena koji pohađa dopunsku školu BiH na bosanskom jeziku u Minhenu, na  Laimu, kod učiteljice Nedžmije Đulbić, a treće: Adem Nuhić, polaznik drugog razreda bosanske škole u Sindelfingenu kod učiteljice Senade Herak-Nuhić, Arnel Subašić, dječak iz Penzberga (Bavarska)) i Anes Subašić (9) iz Sinsheima, polaznik trećeg razreda bosanske škole u Mannheimu.

image

Djelo Adnana Đulića / Haris Halilović

Adnan Đulić (14) iz Rottenburga, polaznik bosanske škole u Rottenburgu sa učiteljicom Selmom Šabić, dobio je posebnu nagradu za ideju i poruku.

NAJBOLJA KNJIŽEVNA DJELA

Prvo mjesto u književnim radovima učenika/ca osvojile su: Lejla Aldžić (16) iz Rottenburga, za prozno djelo Ja domovinu imam i u srcu je nosim i Mia Mrakić, učenica četvrtog razreda Berthold-Auerbach Nordstetten, za pjesmu Kad se sjetim moje drage Bosne, drugo: Hanan Jakubović, učenica trećeg razreda iz Stuttgarta, polaznica bosanske škole u Mannheimu, i Allen Imamović, trinaestogodišnji dječak iz Bosanske škole Victorija u Londonu, za prozno djelo Bosnu i Hercegovinu je najdraža za posjetiti, a najgora za pluća, i treće: Lamija Hodžić, učenica petog razreda iz Stuttgarta, za rad Šta je meni Bosna i Lejla Salkić, učenica drugog razreda iz Mannheima, za pjesmu Bosna.

Lamija Begić, učenica devetog razreda iz Mannheima, dobila je posebnu nagradu za svoju ideju i poruku u književnim djelima za svoje prozno djelo Dijete Srebrenice.

Haris Halilović, predsjednik Saveza dopunskih škola Bosne i Hercegovine, uručio je pobjednicima zahvalnice za sudjelovanje na natjecanju i postignute rezultate te prigodne poklone (knjige).

Autoru najboljeg umjetničkog djela Lejs Muhamed Omerović i autoricama najboljih književnih djela Lejli Aldžić i Miji Mrakić također su dobile posebne nagrade tvrtke Karatbars iz Stuttgarta.

image

Detalj s proglašenja najboljih djela / Haris Halilović

Predsjedavajući žirija za izbor najboljih djela bili su: Samir Dervišević, akademski slikar, za umjetnička djela i profesorica bosanskog jezika Ajdina Bešić, za književna djela.

Preuzeto: MojaBiH