Kriza je ujedno i prilika! Razgovaramo s brojnim, kredibilnim sugovornicima na temu aktualnih potencijalainvestiranja, posebice u Bosni i Hercegovini. Iskoristite priliku da dobijete bespovratna sredstva, sada je pravo vrijeme!

Zašto je sada pravo vrijeme za investicije?

Kriza u post-covid razdoblju, geo-politički izazovi, inflacija – da, sada je pravo vrijeme za investicije!

Jedna od glavnih obilježja inflacije je opće povećanje cijena usluga, dobara, energenata odnosno smanjenje vrijednosti novca. Prema mišljenju vodećih ekonomskih eksperata, jedan od najboljih odgovora na inflaciju su upravo investicija, s diverzifikacijom rizika ili, kako je Warren Buffett pragmatično zaključio: “Ne stavljajte sva jaja u jednu košaru.”

S druge strane, otežan lanac opskrbe zbog epidemijske krize i političke nestabilnosti, doveo je do povećane potražnje za dobavljačima bliže granicama EU.

Prilika za Bosnu i Hercegovinu?

Bosna i Hercegovina je, zahvaljujući svojoj poziciji, potencijalima, nižim troškovima poslovanja, vrlo dobar izbor za investicije. Na temu opravdanosti investicije u Bosni i Hercegovini razgovarali smo s Admirom Čavalićem, ekonomskim analitičarem, predavačom i istraživačem, koji je izjavio sljedeće:

„Kriza je ujedno vrijeme šansa, i to nije samo floskula ekonomista, već tržišna realnost. Sada je pravo vrijeme za investiranje u Bosnu i Hercegovinu – promjena u globalnim lancima opskrbe i rast troškova brodskog transporta naglašava vanjskotrgovinsku ulogu zemalja koje graniče s EU. Bosna i Hercegovina je upravo jedna od tih zemalja. Uz to, domaća radna snaga, niska stopa poreza na dohodak, ali i niz drugih pogodnosti, jamče održivost poslovanja.“

Investiraj u BiH

Uočavajući ogroman potencijal stranih investicija u Bosni i Hercegovini, Startup studio u suradnji s 18 općina, opština i gradova, a uz podršku Vlade Švicarske, provodi program za dijasporu “Investiraj u BiH”, koji podrazumijeva sljedeće:

 • Dodjelu bespovratnih sredstava u iznosu od 1,2 milijuna KM za novoosnovane ili postojeće tvrtke (postoje do 12 mjeseci) u čijoj je vlasničkoj strukturi i osoba iz dijaspore
 • Podršku lokalnih zajednica (tehničku, logističku i komunikacijsku investitorima iz dijaspore i svima zainteresiranima za projekt „Investiraj u BiH“, olakšanu i ubrzanu administraciju…)
 • Podršku Startup studijama i Zaklade Mozaik (koordinacija između investitora ili investitorica i općina, opština i gradova, identifikacija investicijskog potencijala, usmjeravanje i podrška svima uključenima u projekt…)
 • Dostupnost platforme za povezivanje dijaspore sa Bosnom i Hercegovinom lonac.expo
 • Najveća online zajednica za poduzetništvo i filantropiju u regiji dostupna je lonac.pro (s preko 77.000 registriranih članica i članova, brojnim stručnjacima iz raznih područja, preko 180 partnera …)

Jedna od partnerskih općina u kojoj se ovaj projekt provodi je i općina Zavidovići. Ovo su samo neke od pogodnosti koje općinske institucije pružaju investitorima, što ovu općinu čini moćnom lokacijom za ulaganja:

 • Povlastice za strane ulagače i ulagačice:
  – Oslobođeni su obveze plaćanja carine na uvoz opreme, jer oprema ima status investicijskog kapitala (oprema ne smije biti starija od 10 godina i mora odgovarati tehničkim standardima)
  – Oslobođeni su plaćanja poreza na dohodak u trajanju od 5 godina
 • Industrijsko naslijeđe:
  – Razvijena industrijska tradicija u području drvne, metalne i tekstilne industrije, visoko kvalificirana, osposobljena i cjenovno konkurentna radna snaga
 • Poslovne zone:
  – Idealna lokacija za greenfield investicije
 • Orijentacija institucija na privlačenju i lakšoj realizaciji investicija:
  – Izdavanje odobrenja i suglasnosti i u najkraćem mogućem roku
  – Na raspolaganju je stručna suradnica oli suradnik za pravna pitanja i pripremu investicija

U prilog opredjeljenju Općine Zavidovići da privuče strane investicije, poslušajte poruku Džeraldine Miličević, pomoćnice načelnika Općine Zavidovići, koja govori o pogodnostima i poticajima koje ova općina pruža potencijalnim investitorima.

Javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava aktivan je u 18 općina, opština i gradova u BiH i to:

Bihać, Bosanska Krupa, Cazin, Doboj, Gračanica, Gradačac, Jajce, Ključ, Lopare, Ljubinje, Modriča, Novi Grad, Ravno, Tešanj, Usora, Velika Kladuša, Zavidovići i Živinice.

Ovisno o tome za koju se od navedenih mjesnih zajednica podnosi aplikacija, moguće je aplicirati za bespovratna sredstva u iznosu od 20.000 KM do 60.000 KM.

Više detalja o ovom pozivu, kao i sustavu prijave za bespovratna sredstva, možete pronaći na poveznici: Dostupan fond od 1,2 miliona KM bespovratnih sredstava za ulaganja iz dijaspore

Fond za potporu investicijama iz dijaspore financiraju Vlada Švicarske i 18 općina, opština i gradova, a provodi se u suradnji sa Startup studijom.

Izvor: lonac.pro