Da mnogo mladih ljudi s ovih prostora niže uspjehe u brojnim zemljama svijeta, dokaz je i dvadesetdevetogodišnja pravnica Ilijana Todorović iz Mrkonjić Grada, koja u Americi ostvaruje ono što dosad nisu postigli ni pojedini poznati Amerikanci.

Naime, nakon što je s prosjekom 9,98 završila Pravni fakultet u Banjaluci (Američki univerzitet u BiH), Todorovićeva se prijavila za master studije prava u Americi, na nekim od najprestižnijih pravnih fakulteta u SAD, kao što su “George Washington” u Vašington DC-ju, University of Michigen, SMU u Teksasu, University of Miami i svi su je primili i dodijelili stipendije.

“Odlučila se za Saint Louis University School of Law, kako bih mogla da igra koledž košarku, jer i ljubav prema košarci je bila ogromna.

Kako ističe, uprkos nevjerovatno iscrpljujućem rasporedu treninga i utakmica u Saint Louis Billikensu, 2014. godine je proglašena za najboljeg master studenta generacije i dobitnik je “Don King Family Award” za superioran akademski uspjeh, a master je iste te godine završila s velikim počastima, sa specijalizacijom u američkom pravu.

Nakon Sent Luisa, s osvojenom punom stipendijom odlazi u Nju Orleans na Pravni koledž Loyola University, gdje je upisala master sa specijalizacijom u međunarodnim pravnim studijama, a i ovaj master završila je s najvišim počastima i prosjekom 9,9.

“Po završetku drugog mastera, 2017. godine upisuje i završava i treći master građanskog prava, “Između drugog i trećeg mastera 2016. godine sam položila pravosudni ispit države Njujork. Položila sam ga iz prvog puta, a šanse da strani student to uradi iz prve su, sudeći po statističkim podacima Advokatske komore ove države, svega 18 odsto. Ono što je zanimljivo je da taj pravosudni ispit iz prvog puta nisu položile ni osobe poput Džona F. Kenedija, mlađeg sina bivšeg predsjednika Amerike Džona F. Kenedija”, kazala je Todorovićeva.

Nakon što je postala član Advokatske komore države Njujork, postala je član i Advokatske komore Vašington DC i u obje države ima aktivnu advokatsku licencu.

U toku samo pet godina boravka u Americi, pored tri mastera i dvije državne advokature, napisala je i objavljeno je nekoliko njenih pravnih članaka kako u pravnim novinama, tako i u revizijama zakona.

Trenutno radi u sudstvu, jednom od tri ogranka državne vlade, kao pravni savjetnik sutkinji Elen M. Hauzer u Okružnom sudu u Nju Orleansu, a namjerava da polaže i pravosudni ispit države Luizijane, gdje trenutno živi, tako da bi prije 30. godine mogla da postane licencirani advokat u tri različite pravne oblasti i države Amerike.

Todorovićeva je osnovnu školu završila kao đak generacije, nakon čega je i gimnaziju u Banjaluci završila odličnim uspjehom.

“Moj prvi susret s američkim školstvom je bio dok sam studirala pravo u Banjaluci, kada mi se otvorila prilika da otputujem na razmjenu studenata u Njujork. Želja da odem u SAD je bila isključivo košarkaška i nije bilo ni na vidiku da ostanem u Americi. S razmjene sam se vratila u Banjaluku, ali sam nakon završena tri mastera ipak odlučila da ostanem u SAD”, rekla je Todorovićeva.

 

Izvor: Nezavisne novine