Pod pokroviteljstvom Ministarstva, u okviru 30. međunarodnog sajma knjige, koji je ove godine u sarajevskoj Skenderiji okupio značajan broj izlagača iz BiH, regije i svijeta, „Bosanska riječ“ iz Tuzle obilježila je 25. rođendan i tom prilikom dodijelila godišnje nagrade ove izdavačke kuće najboljim autorima, kao i zaslužnim pojedincima i institucijama za širenje književne kulture i pisane riječi.

A na ovogodišnjem sajmu „Bosanska riječ“ je predstavila nova i više obnovljenih izdanja autora iz dijaspore. Među njima je 12 knjiga za djecu u edicijama „Mali princ“ „Mala vila“ i „Krug radosti“, 7 novih romana, 8 zbirki poezije i nekoliko vrlo vrijednih naslova u stručnoj biblioteci „Paradigme“, među kojima izuzetno djelo „Bosna u evropskim enciklopedijama“ autora Nurije Agića.

U niz termina na centralnoj bini sajma ovaj izdavač je predstavio autore i djela:

Iz biblioteke  „Paradigma“; Mirko Jeleč – Preživjele riječi; Sead Mahmutefendić – Unatrag okrenuta skepsa i Biserino biserje; Emina Hodžić – Koncept  ljubav u frazemima u njemačkom i bosanskom jeziku; Valerija Skrinjar-Tvrz: Rolanov krug, i Gordana Bojanović Sivčević: Kad bi čekanja biseri bili.

Romane; Predrag Mitrović: Luci Fero; Adnan Sijarić: Gdje ni ptice ne zalaze; Nedim Rifatbegović: Bečka veza; Nijaz Alispahić: Putopis s onog svijeta; Adisa Bečiragić: Kad te kletve stignu, i Vahida Djedović: Terapeut ljubavi.

Nove knjige poezije i proze; Drago Čingel: Izabrane pjesme; Barbara Pellenz: Unter den regenbogen, Fajko Kadrić: Protokol posrnulih, i Vezuv Bašić – Ne presataje boljeti.

Posebna izdanja; Junuz Čabaravdić: Vječite, neprolazne sevdalinke, narodne  i starogradske pjesme; Nurija Agić: Bosna u evropskim enciklopedijama, i Mehmed Đedović: Malo čudo, kao i Emina Cabaravdic-Kamber, Engel, Fluchtpunkt Hamburg, Sličice iz Bad Wildungena, (prevod), Identität verpflichtet i Izbjeglička tačka Hamburg (dvojezično).

Knjige poezije; Alija H. Dubočanin: Divlji jezik, Šimo Ešić: Sličice iz Bad Wildungena, i Jusuf Trbić: Brehtova opomena.

Biblioteka „Mali Princ“; dječije knjige, Muhidin Šarić: Bajka o gavranu Gaku, Liliana Bardievska: Kuća osam tajni; Stevan Raičković: Na kraju grada, i Vlasta Cenić: Moj otac hrani ptice – cvetnik pesništva o ocu.

Biblioteka „Mala vila“ i „Krug radosti“; Šimo Ešić: Ispod cirkuske šatre i Tako smo rasli; Suada Bernhardt: Mališani velikog srca; Samuel R. Harris Cheryl Gorder: Semi – dijete koje je preživjelo Holokaust, i Nura Suljkanović: Djeca koja lete.

 

U okviru obilježavanja jubileja 25. godina rada i postojanja dodijeljene su godišnje nagrade ove izdavačke kuće najboljim autorima, kao i zaslužnim pojedincima i institucijama za širenje književne kulture i pisane riječi:

Ovogodišnji autor godine je tuzlanski pisac Nijaz Alispahić, za roman „Putopisi s onog svijeta“ nagrada za podršku i afirmaciju naše literature i kulture u svijetu dodijeljena je Njemačko-bosanskom udruženju Sevdah“ iz Frankfurta, a nagrada za roman prvjenac dodijeljena je Adisi Bečiragić za roman „Kad te kletve stignu“.

IK „Bosanska riječ“ je ustanovila i novu nagradu za izvrsnost u dječijoj literaturiMala Vila“, ime je dobila prema narodnoj bajci i istoimenoj dječjoj ediciji ove izdavačke kuće. Nagrada će se dodjeljivati svake godine na sarajevskom sajmu knjiga jednom domaćem i jednom stranom djelu prevedenom na naš jezik.

Prvi, ovogodišnji dobitnici su: Muhidin Šarić za knjigu „Bajka o gavranu Gaku“, izvanrednu pripovijest koja je na tragu najsvjetlije bosanskohercegovačke tradicije autorske bajke i poljskoj književnici Lilijani Bardiewskoj za knjigu „Kuća osam tajni“, jednom od istaknutijih djela novije evropske dječije literature, koje se, u prevodu Pere Mioča, prvi put objavljuje u BiH.

Obilježen je još jedan jubilej – dugogodišnji autor i saradnik ove izdavačke kuće – pjesnik Ismet Bekrić, puni 75 godina života, i tim povodom je objavljena njegova nova knjiga „Čarobno zrno“, i dodjeljno priznanje za očuvanje vrijednosti dječije bibliotekeMali princ“, u kojoj je do sada objavljeno 11 naslova ovog autora.

Osnivač i glavni urednik IK Bosanska riječ Šimo Ešić, u prigodnom govoru nakon dodjele nagrada, naglasio je da je ponosan na to što su svo ovo vrijeme posebnu  pažnju posvetili bosanskohercegovačkim autorima, domaćim piscima u BiH i dijaspori – i u oblasti dječije literature, i u literaturi za odrasle kao i stručnoj literaturi.