Zahvaljujući zajedničkim naporima predstavnika i-dijaspore, kladanjske dijaspore, Općine Kladanj i Ministarstva obrazovanja i nauke TK, direktorice ustanove Dalide Salihović, ali i drugih empatičnih osoba, prije nekoliko dana centralno grijanje u „Dječijem obdaništu Edina Čamdžić“ u Kladnju je konačno pušteno u funkciju.

Ovo je bio jedan od gorućih problema s kojima se ova ustanova suočavala, te je ujedno i doveo u pitanje komoditet boravka mališana u jedinom kladanjskom vrtiću u predstojećim zimskim danima.

No, ova investicija nije bila nimalo jeftina. Da bi se kupila peć i izvršila rekonstrukcija centralnog grijanja u ovom montažnom obdaništu, bilo je potrebno uložiti oko 20.000 KM (10.000 €). Iako je većinski dio finansijskih sredstava bio obezbijeđen, za potpunu rekonstrukciju grijanja, i uopće moguće funkcionisanja i rad obdaništa falilo je oko 5.000 KM (2.500 €).

U tom momentu snažan stav i želju da pomogne svojoj lokalnoj zajednici zauzela je članica naše organizacije, Dalida Karabdić koja je vrlo odlučno radila sa i-dijasporom i direktoricom ustanove. Uvidjevši suštinu problema, ali prije svega suosjećajući sa mališanima, predstavnici i-dijaspore pozajmili su 2.500 € i isti novac, bez razmišljanja, uplatili za rekonstrukciju grijanja. Svjesni kladanjskih zima, ova borba postala je i naša svakodnevna, stoga i naša svesrdna pomoć ni u jednom trenutku nije bila upitna.

Ipak, da bi pozajmicu vratili, na stranici wemakeit.com pokrenuli smo donatorsku kampanju. Ukoliko želite biti solidarni i pomoći i-platformi da skupi pozajmljeni novac i samim tim vrati dug, donaciju možete uputiti putem ovog linka. Bili bismo vam itekako zahvalni.

Do momenta objavljivanja ove vijesti, naši prijatelji iz svih dijelova svijeta podržali su nas sa 1.330 CHF. Iako je, u konačnici, a opet zahvaljujući neprestanoj borbi naše Dalide, rekonstrukcija grijanja koštala manje od prvobitnih 2.500 €, sav uplaćeni novac od donacija, a koji bude prelazio navedenih 2.500 € uplatit će se na račun navedenog dječijeg obdaništa, za ostale potrebe ove ustanove.

Unaprijed vam se zahvaljujemo na suosjećajnosti, a zatim i na uplati. Svaka vaša donacija biće i simbolično nagrađena.

Preuzeto: i- dijaspora