Njemački Bundestag u budućem će sazivu imati dva poslanika porijeklom iz naše zemlje – Jasminu Hostert i Adisa Ahmetovića.

Članica njemačkog SPD-a Jasmina Hostert, porijeklom Bosanka, ušla je u njemački Bundestag. U razgovoru za Klix.ba, nakon održanih parlamentarnih izbora, obećava da će u njemačkom parlamentu učiniti sve kako bi BiH krenula putem prosperiteta.

“Ja sam već na putu za Berlin”, kaže nam na počeku razgovora ova rođena Sarajka.

Sumirajući prve impresije zbog iznimnog uspjeha, kaže da se vrlo raduje da će imati priliku implementirati sve ono što su ona i SPD u izbornoj kampanji obećali.

“Građani i građanke su željeli stabilnost, socijalnu sigurnost i pravdu, bolje uslove rada i bolju zdravstvenu zaštitu. To je sve ono što krasi socijaldemokratsku politiku i SPD. Smatram da je konačno došlo vrijeme da pojedinac bude u centru interesa politike, a ne koncerni i milijarderi”, odgovara na upit šta je bilo presudno da joj građani njemačke daju glas.

Velika je privilegija biti član njemačkog parlamenta, a taj uspjeh je značajniji s obzirom na to da je porijeklom iz druge države. Na pitanje koliko truda stoji iza toga, Hostert kaže da ideja socijaldemokratije ne pravi razliku u tome ko se kako zove i odakle dolazi.

“Ona samo pravi razliku između onih koji žele građansko društvo, liberalnu demokratiju, prava pojedinca i onih koji žele da unište naše zajedničke vrijednosti za koje smo se već stotinama godina borili. Ja sam ponosna da stojim na strani onih koji cijene svakog čovjeka, bez obzira na njegovo porijeklo”, kaže Hostert.

Upitana za prioritete u Bundestagu, za šta će se najviše zalagati, potcrtava da zdravstveni sistem mora biti poboljšan, a minimalna plata radnika povećana. Najvažnije joj je da svako dijete ima iste šanse za uspjeh, neovisno o finansijskom statusu njegovih roditelja.

“Iste šanse za sve su preduslov za jednu uspješnu naciju”, kaže naša sagovornica.

Kaže da će u Bundestagu učiniti sve kako bi Bosna i Hercegovina krenula putem prosperiteta.

“Vi znate da sam ja proživjela najteže trenutke svog života s građanima i građankama Bosne i Hercegovine i stoga osjećam potrebu da pomognem. Također je vrlo bitno da se u domovini riješe problemi koji je prate od 90-ih godina, jer o njenoj sudbini ovisi i sudbina Evrope”, kaže Hostert.

Jasmina Hostert rođena je kao Jasmina Pašić 1982. godine u Sarajevu. Tokom agresije na BiH, u oktobru 1992. godine ranjena je u padu granate na Sarajevo, prilikom čega je ostala bez ruke. Zbog infekcije rane hitno je prebačena u Njemačku gdje je nastavila školovanje i život.

S obzirom na to da je Njemačka popularno odredište za mnoge iz BiH, koji tamo idu da rade i žive, kaže da će biti i glas naše dijaspore u njemačkom parlamentu.

“Svako ko dođe da živi u Njemačku je dio našeg tima i mora imati svu podršku od politike. Prava svakog pojedinca su bitna”, kaže ona.

Priču o Jasmini objavio je Deutsche Welle:

Izvor: klix.ba, slobodna-bosna.ba, Deutsche Welle