IZVOR: MojaBiH (mojabih.oslobodjenje.ba)

Piše: Sandro Slijepčević

Мoje ime je Sandro Slijepčević, rođen sam 13. augusta 1995. godine u mjestu Emmen, na sjeveroistoku Holandije. U rodnom mjestu sam završio osnovnu školu i gimnaziju. Prije 4,5 godine postao sam najmlađi član opštinskog vijeća u Emmenu, četvorogodišnji mandat sam odradio do marta ove godine.

Istovremeno sam studirao politologiju u Amsterdamu, a trenutno pohađam master u Leidenu i živim u Amsterdamu. Moji roditelji su iz Banjaluke, gdje je rođen i moj stariji brat Davor 1988. godine. Iako sam rođen ovdje, to ne znači da sam “pravi Holanđanin”.

Kada se negdje predstavim, obično uslijedi pitanje: “Da li sam porijeklom s Balkana?”, Naravno, po mome ”teškom” prezimenu, čemu ne pridajem značaj. Tokom svog odrastanja nisam primjećivao niti razmišljao o tome, a sada sam zahvalan roditeljima što govorim njihov maternji jezik, što razumijem i volim humor i muziku iz Bosne, što volim ćevape – kao da ima neko ko ne voli, što volim otići na odmor u bilo koji dio bivše Jugoslavije, upoznavati ljude i običaje.

U Holandiji sam rođen, odrastao, školujem se ovdje i osjećam se kao kod kuće, ali istovremeno primjećujem da ljubav i nešto magično prema Bosni griju sa strane. Mnogi koje srećem u Holandiji su zainteresirani za moju životnu priču, a istovremeno ne znaju tačno gdje je Bosna i Hercegovina. Za Hrvatsku se zna više, valjda zbog fudbala, Istre i Jadranskog mora.

Dovoljno puta sam putovao po BiH i zbog svega što sam vidio smatram da je velika šteta da se o BiH i zapadnom Balkanu ne zna više. Vođen svojim osjećajem, 2016. godine sam se priključio organizaciji Mladi BiH u Holandiji. Cilj organizacije je da poveže i podrži omladinu u Holandiji porijeklom iz BiH. S njima već dvije godine organiziram formalne i neformalne događaje, od godišnjeg Dana bosanske kulture do druženja i godišnje roštiljade.

Godine 2017. jedna grupa iz Mladi BiH i ja počeli smo da radimo na inicijativi koja se zove NEBO. Koncept inicijative je bio da organiziramo novu platformu za poslovne odnose između Holandije i BiH. Naravno, s ciljem da radimo na povezivanju kompanija i firmi, kao nosilaca kapitala-investitora, iz Holandije s jedne te potencijalnih zainteresiranih investitora i projekata u Bosni i Hercegovini s druge strane.

Poslije godinu rada platforma pod nazivom NEBO je dostigla određen nivo, što nam je dokaz da postoje mogućnosti da na taj način ostvarimo naše vizije i pomažemo BiH. Uvažavajući zakonsku regulativu Holandije, nosilac ideje za projekt, moj kolega Sanir Pašalić i ja smo odlučili početi profesionalno s firmom WBBG (Western Balkans Business Group).

Mogućnost rada u profesionalnoj firmi imat će svi koji donesu projekte i ostvare poslovne veze. Pošto smo odrasli i školovali se u Holandiji, imamo dovoljno uvida o dostignutim maksimumima u pojedinim sektorima, o premještanju kapitala u zemlje u razvoju.

Mišljenja smo da BiH, kao i zapadni Balkan mogu postati novi centri investicija u sektorima kao što su agrar, prerađivačka industrija, nekretnine, turizam, IT, energija, gdje NEBO gradi platformu za umrežavanje, gdje firme, kompanije, profesionalci i drugi mogu da se nađu i posluju. Cilj WBBG-a je da aktivno nudi usluge da se ta saradnja, investicije, istrage i ostale aktivnosti dobro realizuju.

Na bazi svega što je urađeno do sada mogu biti sretan da sam našao istomišljenike ovdje, da je osnovana platforma NEBO i da imamo mogućnosti osnivati profesionalnu kompaniju WBBG i raditi na daljnjem razvoju i predstavljanju BiH u Holandiji i obratno. Mislim da će to biti i zahvalnost našim roditeljima za sve što su uradili za nas, uložili u naše školovanje, da se polako okrećemo prema BiH, da pokažemo da imamo dovoljno pameti, ideja i energije da uradimo sve najbolje za njen razvoj i prosperitet.