Гога Сарић и Елмир Превљак живе у Холандији од 1991. године, а у свој родни крај у Херцеговини су се вратили 2006. године са жељом и идејом да направе нешто ново и да покажу, измедју осталог и младима, и у БиХ и у дијаспори, да се може успјешно пословати у Босни и Херцеговини.

Holiday homes Hercegovina Lodges (www.herzegovina-lodges.com ), изграђено је у стилу италијанског сеоског туризма, а Гога и Елмир су га у потпуности сами осмислили и дизајнирали. Одмаралиште има 7 апартмана који својим називима представљају Херцеговину у малом (Јабланица, Коњиц, Мостар, Благај, Почитељ, Столац и Требиње) и смјештено је на самом Борачком језеру, само стотињак метара од плаже, а све туристичке атракције у Херцеговини су удаљене само пола сата вожње.

Гога, која је архитектица по струци и Елмир, дизајнер накита сада стално путују и живе на релацији Холандија – Босна и Херцеговина, а у разговору с нама открили су нам своје мотиве због којих су се одлучили новац уложити у својој домовини, каква су им искуства, и шта планирају у будућности.

Према њиховим ријечима сама идеја о отварању једног оваквог одмаралишта  потекла још прије њиховог одласка из Босне и Херцеговине, а, као што је Гога нагласила, идеја је и даље живјела сво вријеме њиховог боравка у Холандији, до момента док се нису створили услови за њену реализацију.

Са изградњом одмаралишта почели су 2006. године, а четири године касније дочекани су и први гости, и од тада до данас број туриста који их посјећују је сваке године све већи и већи. Гости углавном долазе из западноевропских земаља, већином странци, али и немали број припадника бх. дијаспоре.  Највише их привлачи домаћинска атмосфера и аутентична домаћа кухиња коју им Гога и Елмир припремају, као и близина свих други туристичких атракција у Босни и Херцеговини и што је јако битно нагласити: инспиративно културно љето „Herzegovina Lodges“.

У разговору с нама, Гога и Елмир су нам открили и који су били њихови кључни мотиви да се ипак одлуче и у својој домовини покрену бизнис. „Мотивисала нас је потреба да се Босна и Херцеговина постави на туристичку карту свијета, на мјесто које она и заслужује према ономе шта има да понуди у туристичком смислу,“ рекао је Елмир „али оно што нас је такођер опредјелило је и жеља да покажемо нашим људима, а нарочито младим и у Босни и Херцеговини, али и у дијаспори, да се овдје може успјешно пословати.“

Такођер, према Гогиним ријечима, љубав према Босни и Херцеговини је један од кључних мотива, као и жеља да се направи мјесто окупљања гдје ће се размјењивати култура, искуства а прије свега позитивне приче и позитивна енергија чега тренутно у нашој земљи недостаје.

Једно од таквих окупљања је и манифестација Културно љето „Herzegovina Lodges“ гдје на Огњишту окупе значајан број умјетника из разних грана умјетности, и то не само из БиХ и земаља регије, него и из западноевропских земаља. Ове године је одржано осмо по реду Културно љето са многобројним културним садржајима попут књижевних вечери и представљања романа, сликарских изложби и различитих концерата – од севдалинке до акустичне гитаре. Нарочито важан допринос у тој размјени знања и културе је дала и наша дијаспора. Сергеј Кресо, режисер документарних филмова,  Исмет Прцић, писац који сад живи у Америци, Младен Пикулић /фотограф/ је мали дио дугог списка гостију на Огњишту „Herzegovina Lodges“.

 

Иако они лично раде на својој промоцији, али и промоцији читаве туристичке понуде у Херцеговини, истакли су неке од проблема у туристичком сектору у БиХ јер не постоји кровна организација за промоцију туризма Босне и Херцеговине, тако да врло често излагачи сами сносе трошкове промоције на Сајмовима туризма у иностранству.

Такођер, с обзиром да су власници и двије фирме у Холандији, нагласили су да су административне процедуре у БиХ приликом покретања бизниса у поређењу са западноевропским земљама компликованије и дуже трају и да је неопходно радити на поједностављењу тих процедура.

Међутим, иако се и они сусрећу са тешкоћама у раду, Елмирова је порука да не треба одустајати, треба бити упоран у свему што радиш и успјех неће изостати. „Жеља нам је да некако пренесемо свима ову енергију коју имамо.“ – Елмирове су ријечи.

А да им енергије и идеја не недостаје и сами смо се увјерили. Имају још доста планова за будућност, а један од њих је и привлачење младих људи из дијаспоре који можда нису имали прилику до сада упознати се с љепотама, културом и традицијом своје домовине. Herzegovina Lodges им то све може понудити на једном мјесту.

„Човјек је ипак најсретнији кад је свој на своме,“ за крај су нам поручили Гога и Елмир.