U subotu, 29. septembra 2018. godine u prostorijama Bosanske kuće u Birminghamu održana je redovna godišnja Skupština krovne organizacije bosanskohercegovačkih udruženja u Velikoj Britaniji “BH UK Networka”.

Skupštini je prisustvovala ambasadorica Bosne i Hercegovine u Ujedinjenom Kraljevstvu, Nj. E. Valentina Maričić i dr. Azmi Waqar (OBE), predsjednik organizacije “Remembering Srebrenica”, kao  i predstavnici bosanskohercegovačkih asocijacija iz Derbyja, Birminghama, Coventryja, Hertfordshirea, BH savjetodavnog centra London, Victorije London te humanitarne organizacije Bosnia Appeal, Udruženja žena iz Coventry-ja i članovi Bosanskohercegovačkog savjetodavnog centra iz Londona.

Ambasadorica NJ.E. Valentina Maričić zahvalila je za ukazanu priliku da se na početku svog mandata upozna o aktivnostima bosanskohercegovačke zajednice u Velikoj Britaniji. Naglasila je da će njen prioritet u narednom periodu biti unapređenje ekonomskih odnosa Velike Britanije i domovine i da će u tom cilju  Ambasada Bosne i Hercegovine biti otvorena za sve naše građane koji imaju ideje koje mogu pomoći da više poslovnih ljudi, ulagača ili više britanskih turista posjete našu divnu zemlju.

Dr. Azmi Waqar (OBE) iskoristio je priliku da zahvali BH UK Networku i članicama Networka za saradnju i pomoć u vezi sa obilježavanjem godišnjice genocida u Srebrenici te na taj način doprinose da se najstrašniji zločin na tlu Evrope od Drugog svjetskog rata ne zaboravi.

Skupštinu je svečano otvorio predsjednik BH UK Networka Sabit Jakupović, a menadžer BH UK Networka dr. Anes Cerić je prezentirao prošlogodišnje aktivnosti Networka od kojih je važno spomenuti renoviranje i dogradnju Bosanske kuće u Birminghamu; organiziranje proslava Dana nezavisnosti i Dana državnosti BiH; otvaranje kancelarije u Koventriju; organiziranje 19. Skupa Bosanskohercegovačkih dopunskih škola u Birminghamu; obilježavanje godišnjice genocida u Srebrenici; učešće na manifestaciji “Učiti iz historije“ u organizaciji Bosanskohercegovačke asocijacije u Hertfordshire-u kao i mnoge druge sportske i kulturne aktivnosti.

Za predsjednika Izvršnog odbora Networka izabran je Zaim Pašić, za sekretara Almin Kazić, a za blagajnika Muhamed Širanović.

Također, na ovogodišnjoj Skupštini dodijeljene su zahvalnice članicama Networka i pojedincima koji su dali veliki doprinos u realizaciji aktivnosti BH UK Networka u 2017. godini:

Dr Azmi Waqar; NJ.E. Valentina Marinčić; Selma Bektić-Birmingham; Sana Akram- Derby; Aldijana Pobrić-Derby; Adna Bjelobrvic-Derby; Emina Hrnčić-Derby; Amila Dergić Wolverhampton; Safeta Karabašić-BHCAC; Emir Kahrimanović-Hertfordshire; Admina Isić-Dedić-Birmingham; Seid Forić-Birmingham; Ferid Kevrić-Derby; Sađida Trožić-BHCAC; Sanela Kablić- Coventry; Samir Bašić-BH Community UK; DAME IZ BIRMINGHAMA; Damir Karić-Birmingham; Udruženje žena ; BiH Derby; BiH Birmingham ; BiH Hertfordshire; BH Community UK; BHCAC; BiH Coventry; Bosnia appeal; Nih Hertfordshireč Dopunska škola Hertfordshire; Muhamed Širanović- SSDBiH; Zaim Pašić-BHCAC i Sabit Jakupović-Hertfordshire.