Prema redovno ažuriranim informacijama s kojima raspolažemo trenutno ne postoji organizovani način prevoza putnika autobusnim, željezničkim ili avionskim saobraćajem prema BiH. Sugerišemo građanima BiH koji se nalaze u ovom dijelu Njemačke da ne napuštaju svoja mjesta prebivališta i da ne kreću individualno prema Bosni i Hercegovini. Time ugrožavaju ne samo svoje, već i zdravlje svoje porodice.

Svi oni koji se ogluše o naše apele i sugestije trebaju biti svjesni da predstavljaju veliku potencijalnu prijetnju širenju koronavirusa i isti će biti tretirani restriktivnim mjerama karantine i izolacije prilikom ulaska u BiH

Diplomatsko-konzularna predstavništva BiH u Njemačkoj blagovremeno su aktuelizirali problematiku građana kojima uskoro ističe viza ili dozvoljeni period boravka do 90 dana.

“Od nadležnih institucija SR Njemačke dobili smo obavijest da se građani suočeni sa ovim problemom trebaju obratiti, prije isteka vize, Uredu za strance u općinama njihovog prebivalištva, te mailom dostaviti potrebne dokaze skeniranih dokumenata i za iste će biti omogućeno produžetak istih.

Također se mole građani da se isključivo obraćaju mailom i telefonom, a nikako da idu lično u sjedišta Ureda za strance, a ukoliko bude potrebno dostavljati dodatnu dokumentaciju isti će ih kontaktirati putem maila ili telefona.

Dežurni broj telefona i e-mail istaknuti na web stranici Generalnog konzulata gkbih-stuttgart.de.

Izvor: GK BiH Štutgart