Generalni konzul Bosne i Hercegovine u njemačkom Frankfurtu Lučiano Kaluža objavio je na društvenim mrežama da se većina upita državljana BiH koji borave u Njemačkoj, odnosi na informiranje u vezi sa povratkom u našu zemlju.

“Apelujem na sve bh. državljane da ne kreću na put! Cilj preventivnih mjera je ograničavanje kretanja u svim pravcima. Poštujete odluke nadležnih institucija. Sada nije vrijeme za putovanje!”

“Svi naši državljani koji se nalaze u Njemačkoj, a kojima uskoro treba da istekne viza i svi oni koji smatraju da iz bilo kojeg razloga treba da putuju u BiH, moj je savjet da ne putuju, već da ostanu u Njemačkoj”, rekao je Kaluža u telefonskoj izjavi za Srnu.

On je istakao da je njemački zdravstveni sistem osposobljen da se može suočiti sa ovakvom vrstom izazova kao što je koronavirus.

Kaluža je rekao da svi građani BiH koji se odluče da putuju u BiH treba da znaju da će morati ostati u karantinu 14 dana.

On je rekao da je u Njemačkoj situacija u vezi sa virusom korona prilično pod kontrolom, te da situacija nije alarmantna i da njemačke institucije preduzimaju sve potrebne korake kako bi minimizirali učinak virusa korona.

Slične apele državljanima BiH koji se trenutno nalaze izvan naše zemlje, ali i onima koji namjeravaju putovati u BiH, uputili su i ostali diplomatski predstavnici BiH u inozemstvu.