Početna stranica Forumi Obrazovanje Obrazovanje i tržište rada Poziv za dostavu ideja za kreiranje online portala za dopunsko obrazovanje

Sajam ideja

Poziv za dostavu ideja za kreiranje online portala za dopunsko obrazovanje
Pregledavate 4 posta - 1 do 4 (od ukupno 4)
 • Alma
  Moderator
  Slika

  Na osnovu zakljucka Vijeca ministara BiH, Ministarstvo civilnih poslova i Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH pokrenuli su aktivnosti na izradi interaktivnog web portala za dopunsku nastavu za djecu u dijaspori iz BiH.

  U cilju izrade sto kvalitetnijeg portala koji ce najbolje ispuniti potrebe djece iz BiH u dijaspori, pozivamo sve zainteresovane, ukljucujuci roditelje, nastavnike, organizacije u dijaspori, strucnjake u oblasti obrazovanja, da dostave svoje ideje i prijedloge o sadrzaju kojeg ovaj portal treba da ukljuci.
  Svoje prijedloge ostavite na ovoj temi.

  Hvala unaprijed na vasoj pomoci!

  Ahmed Spahic
  Sudionik
  Slika

  Postovana Alma,

  drago mi je da se dopunska nastava za djecu u dijaspori iz BiH zeli unaprijediti. U ovom slucaju po meni aplikacija (iOS i Android) dolazi u obzir, kako bi se omogucilo jednostavno koristenje i dugotrajni rok koristenja te aplikacije. Da li postoji vec konkretan plan implementacije (rokovi, projektni budzet itd.)?

  Mreza bh. studenata i akademika u Njemackoj, koja je osnovana u februaru 2014. godine, Vam stoji na raspolaganju u vezi ovog projekta.

  Radujem se Vasem odgovoru, svakako da Vam stojimo na raspolaganju za dodatna pitanja ili sugestije.

  Lijep pozdrav,
  Ahmed Spahic

  Isma
  Sudionik
  Slika

  Ministarstvo civilnih poslova BiH, kao nadležna institucija za dopunsko obrazovanje djece u iseljeništvu, je nosilac aktivnosti na izradi web portala za dopunsko. Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglica im pruža podršku u ovim aktivnostima. Otpočele se aktivnosti na izradi tehničkih specifikacija za web portal za što je važno imati i ideje i sugestije iz dijaspore, pa je zbog toga ova tema postavljena ovdje kako bi se prikupilo što više ideja.
  Nakon prikupljanja ideja, biće izrađene tehničke specifikacije za portal do kraja maja 2018., a potom objavljen poziv za javne nabavke tj. javni poziv za izvođeča radova – IT kompaniju koja bi izradila portal. Očekuje se da bi procedura izbora najboljeg ponuđača mogla biti okončana do septembra 2018., nakon čega bi izabrana kompanija pristupila izradi portala.
  Detalji o rokovima, budžetu i ostalo biće poznati nakon izrade tehničkih specifikacija.
  Hvala na interesu i vašim komentarima.

  Amela Isanovic
  Sudionik
  Slika

  Poštovana/i,

  vidjeh javni poziv za dostavu prijedloga i odlučih da vam pišem. Prvo upućujem čestitke na inicijativi. Ovakav portal (koji najavljujete) nam je zaista potreban. Neophodno je da ujedinimo snage i iskustva u očuvanju, njegovanju a i razvoju bosanskoga jezika. Nastavnik sam bosanskoga jezika u Švedskoj ( i kao maternjeg, a i kao modernog jezika u srednjim školama u Geteborgu). Iskustva pokazuju da želja, nastojanje da se uči i njeguje jezik postoji, ali i da moramo biti izuzetno kreativni u tome. Naravno, portal mora pružiti različite mogućnosti i pristupe ta različite uzraste i starosnu dob korisnika.

  Moramo misliti na sve generacije, od najmlađih do onih koji su se već oprostili od školske klupe (roditelje koji pomalo zaboravljaju i potiskuju riječi osiromašujući tako vokabular).Ono što sama činim i što, po procjeni okoline a i mene same, daje dobre rezultate, pa bih samim tim da predložim i vama, jeste:

  – mogućnost kreiranja i igranja kvizova (tipa kahoot) za starije učenike, jer ovakvo učenje i provjera znanja prati trend ubrzanog učenje i životnog ritma. Bilo bi divno imati aplikaciju za androide koja će imati rječnik i pravopis, aplikaciju koja će im biti pri ruci u svakom trenutku.

  – za gimnazijalce i studente, osim aplikacije, imati i mogućnost kreiranja videa, snimanja (iz)govora, upoređivanja, ali i mrežnog povezivanja s mladim/govornicima bosanskoga jezika iz cijelog svijeta. (tzv. sobe za razgovor)

  – posebno bih istakla potrebu kreativnog sadržaja za najmlađe. Sadržaja obogaćenog lutkom i lutkarstvm. Naime, lutkarstvom se bavim već 15 godina, autorica sam nekoliko metodičkih priručnika za nastavnike, od kojih se dva bave i prezentiraju iskustva u primjeni lutke i lutkarstva u nastavi i vannastavi. Ipak, kada sam prije 16 mjeseci došla u Švedsku, nisam ni slutila koliko će lutka biti korisna u nastavi maternjega jezika. Lutak Dino (lutka koju najviše koristim) uči djecu nove riječi, s njime vodimo dijalog, šaljemo ga na putovanja, daje nam savjete, snimamo videa…Uz pomoć lutka djeca se oslobađaju straha od grešaka, imaju slobodu kreativnog razmišljanja, uče kroz igru. Sigurna sam da bi serijal kratih videa kroz koje bi neka lutka učila djecu nove riječi, vodila kratke dijaloge, objašnjavala pojmove…bila itekako gledana ali i korisna aktivnost. Videa ne bi trebala biti duža od 3 minute. Poznato je da djeca uz animirane likove najlakše uče. Npr.mojim učenicima sam preko raspusta podijelila lutke, koje sam sama izradila, sa zadatkom da ih uče bosanski jezik, da ih vode sa sobom u grad, u goste, te da poslije pričamo o tome i pišemo knjigu. Aktivnost je voše nego uspjela. Djeca su načinila videa, slala fotografije a lutkice su putovale širom svijeta. Naravno, ovo je samo jedan od primjera. Lutkom su pričala i pričaju o domovini, recituju, lutak pita i uči nas dijelove tijela, lica, uči nas nazive dijelova odjeće, uči nas boje, priča o rijekama i sl. Lutku opisujemo, učimo s njom o tradiciji, nainu odijevanja, kako postaviti pitanje, dati odgovor, vježbamo izgovor afrikata, učimo matematiku. Izradom lutaka njegujemo estetske vrijednost i ekološke ideje……Sve ovo bi mogao biti sadržaj kratkih videa koji bi bili korisni djeci, roditeljima,učiteljima i nastavnicima u domovini i inostranstvu.

Pregledavate 4 posta - 1 do 4 (od ukupno 4)
ODGOVORI
 • Morate biti prijavljeni kako bi mogli odgovoriti na ovu temu.