Bosanskohercegovačko-američka umjetnica Edina Selesković dobitnica je globalne nagrade “World Citizen Artists Award” za vizuelne umjetnike, za projekt umjetničke instalacije “Beating Heart”, koja povezuje nove tehnologije i savremenu umjetnost, publiku i kreativnost.

Nagradu dodjeljuje sedam fondacija i kulturnih institucija Velike Britanije, a autorica ističe da je to podstrek za njenu umjetnost, ali i izazov da radi još više i nastavi pomjerati granice oko sebe.

– Nagrada dolazi u vrijeme svjetske pandemije i krize u svim aspektima života, pa tako i umjetnosti. Kao i drugim umjetnicima, brojne izložbe su odgođene, planovi su pomjereni, ali s ovom nagradom sam otkrila jedinstvenu sigurnost da moram nastaviti gledati naprijed s novom odlučnošću i odgovornošću. Nadam se da ćemo svi prihvatiti novu stvarnost, sebe i svijet promijeniti nabolje – kazala je Selesković.

Tu multimedijalnu instalaciju čine skulptura, poruke, svjetlo, proširena stvarnost, interaktivnost i zvuk. Publika je premijerno imala priliku vidjeti instalaciju u centru Sarajeva, na platou Narodnog pozorišta, u decembru 2019., ali i učestvovati u njenom virtuelnom realizmu.

Selesković ističe da je njen rad oduvijek podrazumijevao povezivanje različitih medija, omogućavajući im nadogradnju jednih na druge. – Vjerujem da multimedija pomiče granice jedinstvenog umjetničkog izraza, stvara izazov koji vrijedi istražiti. Taj izazov omogućava mi nova znanja i nove vještine – naglašava.

Nakon 20 godina stvaranja i izlaganja radova u Sjedinjenim Državama, vratila se u rodnu BiH i ubrzo shvatila da bi umjetnost mogla biti više od predmeta, da može biti katalizator promjene, da kultura može doseći daleko izvan svijeta umjetnosti.

Selesković vjeruje da umjetnost i dalje ima univerzalnu moć inspiracije, da upravo umjetnost može pomoći vraćanju povjerenja čineći odnose transparentnim i dajući impulse nade, mašte i kreativnosti da bi se izgradila sloboda i povezanost za bolju budućnost.

– Nove tehnologije su odličan način za nadahnuće te povezanosti. U partnerstvu sa “Sarajevo Graphics Groupom”, razvili smo interaktivne aplikacije proširene stvarnosti koje omogućavaju gledaocu da, također, postane kreator. To je jedinstven način metamorfoze umjetnosti iz objekta u prostoru u vid komunikacije, kako u fizičkom tako i u digitalnom svijetu.

Instalacijom ‘Think Freedom’, koja je krenula iz Sarajeva, a dosad je prezentirana u 12 gradova Evrope, Selesković razgovara sa hiljadama mladih ljudi postavljajući jednostavno, a opet kompleksno pitanje: Što za vas znači sloboda? U tim razgovorima shvatila je da slobodu, poput solidarnosti, razmatramo samo kad smo u krizi, rijetko priznajući njihovu ranjivost.

– Na ovom umjetničkom putovanju želim potaknuti drugačiji način gledanja na ove ideje, zahtijevajući globalni angažman i umjetnika i javnosti – istaknula je bh. umjetnica Edina Selesković.

Izvor: Fena