S dr. Lejla Hadžikadić-Gušić, rođenom Banjalučankom s trenutnom adresom u Charlotte (SAD), razgovarali smo tijekom održavanja 10. Dana Bosanskohercegovačko-američke akademije umjetnosti i znanosti (BHAAAS), koji su održani na Jahorini od 21. do 24. lipnja 2018. godine.

Ova uspješna liječnica, koja od 1990. godine živi i radi u Americi, specijalizirana je za rak dojke na University of Pittsburgh Medical Center, a trenutno radi kao direktorica programa za mlade žene s rakom dojke i suradnica program direktorica zajedništva programa za mlade žene s rakom dojke za Levine Cancer Institute i Carolinas Health Care System u Charlotteu.

“Moja obitelj i ja smo zatekli smo se u SAD kada je počeo rat u Bosni i Hercegovini. Kako se tada bilo nemoguće vratiti u našu domovinu, počelo je moje 17 godina dugo školovanje. Ja sam specijalizirala rak dojke kod žena mlađih od 40 godina, rekla nam je dr. Hadžikadić-Gušić uoči jednodnevnog multidisciplinarnog simpozija iz raka dojke, koji je održan tijekom 10. Dana BHAAAS.

„Dani BHAAAS su za nas odlična prilika za susret s kolegama iz Bosne i Hercegovine, razmjenu znanja i iskustava, a sve s ciljem pomoći u napretku našeg sustava zdravstvene zaštite. BHAAAS je jedna velika obitelj koja je pronašla pravog i istinskog partnera u Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice. Imamo dobre liječnike u Bosni i Hercegovini, ali nažalost nemamo dobar zdravstveni sustav “, rekla je dr. Hadžikadić-Gušić i upozorila na nedostatke u tom sustavu.

“Žene u Bosni i Hercegovini lišene su mnogih prava kada je u pitanju dijagnosticiranje raka dojke. One nemaju pravo na besplatnu mamografiju, dugo čekaju na pregled, dijagnostika nije na zadovoljavajućoj razini, a ne radi se rekonstrukcija dojke. Osim toga, kod žena u Bosni i Hercegovini prevladava strah i općenito u našoj zemlji se otvoreno ne razgovara o bolestima“, rekka je dr. Lejla.

Ova uspješna liječnica, koja svojom smirenošću i blagosti ulijevaju povjerenje, puna je hvale za naše liječnike s kojima redovito razmjenjuje ​​znanje i bogato iskustvo, ali se ponovno vraća na sustav zdravstvene zaštite koji treba hitno mijenjati.

„Suradnja s liječnicima u Bosni i Hercegovini je vrlo dobra i moja iskustva su pozitivna, mi smo na istoj strani, ali ono što je negativno je što ne možemo tako brzo promijeniti sustav”, rekla je dr. Lejla i dodala da joj je san da u našem sustavu zdravstvene zaštite čim prije vidi situaciju kao u SAD-u, gdje je u fokusu pacijent, njegov najbolji interes, a ne kruta i nepristupačna administracija.

“Volim svoju zemlju, dolazim svake godine sa svojom obitelji, pokušavam pomoći koliko god mogu. Kad razmišljam o budućnosti, moje srce me vuče mojoj zemlji. Pitate me hoću li se vratiti u Bosnu i Hercegovinu, bez razmišljanja, rekla bih da kad bi bio dobro organiziran zdravstveni sustav “, rekla je dr. Lejla.

Dr. Lejla Hadžikadić-Gušić, koja je svoj profesionalni angažman posvetila „spašavanju” života žena mlađih od 40 godina, poručuje ženama u Bosni i Hercegovini da se  oslobode straha od posjeta liječniku, da ruše predrasude o bolesnim osobama, da razgovaraju o ovoj bolesti, jer rano otkrivanje raka dojke nije kraj, već početak njihovog novog života.

„Pozivam moje kolege u dijaspori da surađuju ​​s liječnicima u Bosni i Hercegovini, da svi zajedno pokušamo unaprijediti zdravstvenu zaštitu u našoj zemlji”, rekla je dr. Lejla.

Bilo je za očekivati ​​da će razgovor s dr. Lejlom Hadžikadić-Gušić najvećim dijelom biti vođen o njenoj profesionalnoj karijeri, ali nismo je mogli ispratiti na cjelodnevni Simpozij o raku dojke, a to je ne pitamo s kakvim emocijama dolazi u Bosnu i Hercegovinu i kako se osjeća kada se vraća svom „novom domu”?

“Vidite, osmijeh mi ne dolazi s lica, to dovoljno govori o mojim emocijama prema domovini. Eh, na povratku, ovaj osmijeh zamjenjuju suze “, rekla je dr. Hadžikadić-Gušić.