Sa dr. Lejlom Hadžikadić-Gušić, rođenom Banjalučankom sa trenutnom adresom u Charlotte (SAD), razgovarali smo tokom održavanja 10. Dana Bosanskohercegovačko-američka akademija umjetnosti i nauka (BHAAAS), koji su održani na Jahorini od 21. do 24. juna 2018. godine.

Ova uspješna doktorica, koja od 1990. godine živi i radi u Americi, specijalizirala je za karcinom dojke na University of Pittsburgh Medical Center, a trenutno radi kao direktorica programa za mlade žene sa karcinomom dojke i associate program direktor fellowship programa za karcinom dojke za Levine Cancer Institute i Carolinas Health Care System u Charlotte.

„Moja porodica i ja zatekli smo se u SAD kada je počeo rat u Bosni i Hercegovini. Kako je tada bio nemoguć povratak u našu domovinu, počelo je moje 17 godina dugo školovanje. Specijalizirala sam karcinom dojke kod žena ispod 40 godina“, kazala nam je dr. Hadžikadić-Gušić uoči jednodnevnog multidisciplinarnog simpozija iz karcinoma dojke održanog tokom 10. Dana BHAAAS.

„Dani BHAAAS su za nas izvanredna prilika da se sretnemo sa kolegama iz Bosne i Hercegovine, razmijenimo znanja i iskustva, a sve s ciljem pomoći našem zdravstvu da napreduje. BHAAAS je kao jedna velika porodica koja je u Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice pronašla pravog i istinskog partnera.  U Bosni i Hercegovini imamo dobre doktore, ali nažalost nemamo dobar sistem zdravstva“, kazala je dr. Hadžikadić-Gušić i upozorila na nedostatke u tom sistemu.

„Ženama u Bosni i Hercegovini su uskraćena mnoga prava, kada je otkrivanje raka dojke u pitanju. Nemaju pravo na besplatnu mamografiju, dugo čekaju na pregled, dijagnostika nije na zadovoljavajućem nivou, a ne radi se rekonstrukcija dojke. Uz sve to, kod žena u Bosni Hercegovini prevladava strah i općenito kod nas se ne priča puno i otvoreno o bolestima“, kazala je dr. Lejla.

Ova uspješna doktorica, koja svojom smirenošću i blagošću ulijeva povjerenje, puna je hvale za naše doktore sa kojima redovno razmjenjuje znanje i bogato iskustvo, ali se ponovo vraća na sistem zdravstva koji bi trebalo hitno mijenjati.

„Saradnja sa doktorima u Bosni i Hercegovini je veoma dobra i moja iskustva su pozitivna, mi smo na istoj strani, ali ono što je negativno je što ne možemo tako brzo promijeniti sistem“, kazala nam je dr. Lejla i dodala da je njen san da u našem zdravstvu što prije vidi situaciju kao u SAD gdje je u centru pažnje pacijent, njegov najbolji interes, a ne kruta i nepristupačna administracija.

„Ja jako volim svoju zemlju, dolazim svake godine sa porodicom, nastojim pomoći koliko god mogu. Kada razmišljam o budućnosti, moje srce me vuče u moju zemlju. Pitate me da li bih se vratila u Bosnu i Hercegovinu, bez razmišljanja kažem da bih kada bio postojao uređen zdravstveni sistem“, kazala je dr. Lejla.

Doktorica Lejla Hadžikadić-Gušić, koja je svoj profesionalni angažman posvetila „spašavanju“ života ženama mlađim od 40 godina, poručuje ženama u Bosni i Hercegovini da se oslobode straha od posjete doktoru, da ruše predrasude o oboljelim osobama, da govore o ovoj bolesti, jer rano otkrivanje karcinoma dojke nije kraj, nego početak njihovog novog života.

„Pozivam i moje kolege u dijaspori da sarađuju sa doktorima u Bosni i Hercegovini, da svi zajedno pokušamo unaprijediti zdravstvo u našoj domovini“, kazala je dr. Lejla.

Za očekivati je bilo da razgovor sa dr. Lejlom Hadžikadić-Gušić najvećim dijelom bude vođen o njenoj profesionalnoj karijeri, ali nismo je mogli ispratiti na cjelodnevni Simpozij o karcinomu dojke a da je ne pitamo s kakvim emocijama dolazi u Bosnu i Hercegovinu i kako se osjeća na povratku svom „novom domu“?

„Vidite, meni ne silazi osmijeh sa lica, to dovoljno govori o mojim emocijama prema domovini. Eh, na povratku, ovaj osmijeh zamijene suze“, rekla je dr. Hadžikadić-Gušić.