USAID-ov projekt “Dijaspora Invest¨ i Biznis centar bh. dijaspore BiH (DBC) raspisali su javni natječaj za tehničku potporu zainteresiranim jedinicama lokalne samouprave u cilju poboljšanja suradnje s dijasporom na lokalnoj razini.

„Od travnja 2017. do danas, DBC je proširio Mrežu jedinica lokalne samouprave s kojom izravno surađuje kroz aktivnosti potpore investicijama iz dijaspore na 13 lokalnih zajednica širom Bosne i Hercegovine. Ovaj javni natječaj rezultat je napora da se konkretnom aktivnošću podrži rad ove Mreže, ali i da se proširi na zainteresirane jedinice lokalne samouprave koje se još nisu pridružile ovom obliku povezivanja s bh. dijasporom“, rekao je Armin Alijagić, rukovoditelj DBC-a.

Tehnička podrška obuhvaća, ali nije ograničena na, formalno uspostavljanje suradnje s Biznis centrom bh. dijaspore i jedinica lokalne samouprave (u slučajevima kada ranije nisu potpisani Memorandumi o suradnji ove vrste), prijenos znanja i dobrih praksi lokalnih zajednica u radu s bh. dijasporom, sudjelovanje na zajedničkim radom – savjetodavnim sastancima sa stručnjacima za mobilizaciju ekonomskog potencijala dijaspore, sudjelovanje u aktivnostima Biznis centra bh. dijaspore u području obrazovanja i poslovnog umrežavanja, podrška u promociji uspješnih priča lokalnih zajednica u mobilizaciji bh. dijaspore putem online platforme Diasporainvest.ba, učešće predstavnika/ica Biznis centra bh. dijaspore i USAID projekta “Diaspora Invest” na sastancima i konferencijama jedinica lokalne samouprave vezanih uz dijasporu, suradnja na razvoju rješenja za mapiranje članova/ica dijaspore porijeklom iz mjesne zajednice, izrada Vodiča za uključivanje iseljeništva u matična mjesta, koordinacija zajedničkih sastanaka jedinica lokalne samouprave – članica Mreže partnera DBC-a i pružanje metodologije pilot aktivnosti uključivanja pripadnika dijaspore u razvoj lokalnih tvrtki, prijenos znanja i obrazovnih programa, povezivanje mladih iz dijaspore i stvaranje mreža predstavnika/ica lokalnih zajednica širom svijeta.

„Za tehničku potporu u okviru ovog Natječaja, mogu se prijaviti sve jedinice lokalne samouprave u Bosni i Hercegovini – gradovi i opštine/općine.  Djelatnosti tehničke potpore realizirat će se u razdoblju od lipnja 2021. do ožujka 2022. godine, po prikupljanja zahtjeva jedinica lokalne samouprave. Sve prijave, predate u obliku pisma za iskazivanje interesa, moraju se poslati na e-adresu: info@diasporainvest.ba, a trebale bi sadržavati kratki pregled rada jedinice lokalne samouprave s dijasporom, prijedlog planiranog aktivnosti jedinice lokalne samouprave vezane uz suradnju s dijasporom, prijedlog oblika tehničke podrške koju DBC može pružiti jedinici lokalne samouprave (1/2 stranice) i kontakt podatke osobe ovlaštene za komunikaciju i provedbu tehničke podrške i suradnje s DBC-om. Rok za predaju potrebnih podataka je 21. svibnja 2021. godine. (do 16:00) “, zaključuje Alijagić.

Više o natječaju saznajte ovdje: www.bit.ly/dbc-poziv-2021

Preuzeto: diasporainvest.ba