Poruke mira, zajedništva i nade poslane su iz Splita za sve one koji su život ostavili na oltaru domovine te za sve one neutješne majke i članove obitelji koji su na Srebrenici izgubili svoje najmilije. Na Prokurativama su pročitana imena 33 žrtava koje će uskoro naći vječno počivalište među još 6610 nevinih žrtava.

– Zaborav otvara mogućnost da se zlo ponovi, a to nikada ne smijemo dopustiti. Neka nas svake godine bude sve više. Trudimo se biti brojni u sjećanju, trudimo se svi skupa biti bolji ljudi –  poručio je Kadro Kulašin, predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Mimohodom je svoju počast odalo više stotina Splićana, a posebno je emotivan bio govor Edina Nurkića, predsjednika Vijeća bošnjačke nacionale manjine Grada Splita koji je pročitao pjesmu ubijene djevojčice koja nije mogla odrasti.

– U Hrvatskoj smo i, nažalost, najbolje možemo suosjećati i razumijeti bol i žrtvu iz Srebrenice. Dužni smo čuvati sjećanje na nevine žrtve, na sve njihove obitelji i ne dopustiti da se to ikad više ponovi – kazao je Nino Vela, zamjenik splitskog gradonačelnika.

Uz zamjenika Velu u mimohodu su bili i predsjednik Odbora za nacionalne manjine Grada Splita Tonći Blažević, pročelnica Ureda Grada Marina Protić te savjetnik gradonačelnika Ivica Grubišić – Gire. Na kraju mimohoda su za 24 godine od pokolja u more bačene 24 crvene ruže.

http://www.dalmacijanews.hr/clanak/b1ze-split-obiljezena-24-obljetnica-genocida-u-srebrenici