Prigodnom manifestacijom i koncertom hora “Isa-beg” iz Novoga Pazara 27. septembra 2019., u Domu ARM u Skoplju, obilježen je Dan Bošnjaka u Republici Sjevernoj Makedoniji u organizaciji Omladinske kulturne asocijacije Bošnjaka – Šadrvan, a uz finansijsku podršku Ministarstva za kulturu RSM.

Skup je otpočeo igrom ansambla “Ljiljan”, koji je svojim koreografijama prenio bogatu bošnjačku kulturu u kojoj caruje sevdah, a ne zaboravljajući i zemlju u kojoj Bošnjaci žive.

Na početku se u svojstvu domaćina obratila predsjednica Šadrvana u Sjeverenoj Makedoniji mr. Almira Papić. Ovom prilikom Papić je istakla značaj obilježavanja Dana Bošnjaka, te podsjetila na zasjedanje Prvog bošnjačkog sabora u vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu, u opkoljenom Sarajevu 28. septembra 1993. godine.

– Današnja svečanost vraća naše misli 26 godina unatrag, na povijesni 28. septembar 1993. i čin donošenja Deklaracije o vraćanju historijski dokumentovanog imena “Bošnjak” duže od 1000 godina. Nismo nažalost kao drugi narodi, mogli na svoja ognjišta ostati i u miru razvijati svoju bogatu tradiciju i kulturu, nego smo morali braniti tuđe interese na svoju štetu. No, suočeni s nametnutim nazivom Musliman sa veliko “M” u bratskoj zemlji. Trebamo se javno zahvaliti našim sugrađanima Albanicima, koji nikada nas nisu nazvali Bosancem ili bilo kojim drugim imenom, već Bošnjacima, istakla je mr. Almira Papić.

Pozdravljajući goste i sve prisutne u ime Vlade Republike Sjeverne Makedonije, zamjenik ministra Ministarstva političkog sistema Nedžad Mehmedović je na početku svog obraćanja istakao da riječ Bošnjak predstavlja sinonim jedne borbe za nacionalni identitet, očuvanje kulture i kolektivnog sjećanja jednog naroda.

– Danas je poseban dan, dan kada smo vratili svoje vjekovno i jedino ime, dan kada smo vratili svoj nacionalni ponos i zato je lijepo i neophodno obilježavati “28. septembar – Međunarodni Dan Bošnjaka”, pozdravio je zamjenik minister Nedžad Mehmedović.

Među brojnim posjetiocima na koncertu hora “Isa-beg” prisustvovali su poslanici Skupštine RS Makedonije: Zećir Ramčilović, Rubin Zemon, zamjenik ministar Ministarstva političkog sistema Nedžad Mehmedović, direktor Uprave za kulturu malobrojnih etničkih zajednica Menfi Iljas, prof. dr. Ljimko Bejzaroski, prof. Jusuf Čolović, politički predstvanici i ostali.

Piše: Almira Papić

Preuzeto: Moja BiH