Bosanskohercegovački pisac Hazim Hadžić, 23-godišnji student Odsjeka za teatar, film i medijsku pismenost u Beču, u kojem živi i radi već nekoliko godina, objavio je novu knjigu pod nazivom “Da vam Minka nešto kaže”.

Riječ je o fiktivnom ženskom liku mlade djevojke po imenu Minka, koji je svojim humorističnim komentarima naše svakodnevice, dostigao popularnost od više od 150.000 pratilaca na društvenim mrežama. Stvorivši Minku, njenu mamu Omerovcu i brata Sameda, Hazim je stvorio čitavo jedno društvo čija je nacija – čovjek, a religija – jednostavnost.

Koristeći se jednostavnim životnim situacijama autor s lakoćom dopire do svih nas, bilo da smo iz Kalesije ili Beograda. Njegova nepresušna inspiracija, koja proizilazi iz nesebičnog interesovanja za ljude i komunikacije sa njima, obuhvatila je i obradila skoro sve sfere života jednog čovjeka. Zahvaljujući jednostavnim, za region Tuzle karakterističnim jezikom, jasno možemo vidjeti i čuti Miljanovce i kuću u kojoj Minka živi, njenu porodicu, knjige za učenje njemačkog jezika, autobus koji pristaje blizu njene kuće da je vozi na faks, računar na kojem joj je upaljen YouTube, Instagram i Word, stoji u izvodu iz recenzije Dušice Pavlović Kosmo, prenosi Fena.

Cijeli prihod od prodaje ovog izdanja usmjeren je u završetak izgradnje Centra za autizam u Tuzli i za podržavanje radionica studenata sa Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta u Tuzli, koje bi imale za cilj razvijanje svijesti o postojanju osoba s autizmom u bh. društvu, saopćeno je iz Leftora.

 

Preuzeto: Moja BiH