Пут нас води у насеље Чејреци код Приједора. Сабахудин, Ајдин и Самра стоје иза идеје и нове пословне иницијативе у металском сектору, чији је циљ увођење савремених технологија и отварање нових радних мјеста у Приједору. Компанија у овом мјесецу започиње са извођењем радова на изградњи нове хале, те вјерују да својим примјером могу послати позитивну поруку другим инвеститорима који размишљају о Приједору као о својој наредној пословној дестинацији.

„Идеја је кренула из занатске радње, гдје смо имали производњу инокс елемената, дошли смо до фазе да се ширимо даље. Тада је кренула прича о компанији ‘CNC POWER“. Желимо увести нове технологије машинске обраде метала и наметнути се на тржишту, и као добар послодавац, и као сигурна адреса за клијенте“, казао је Сабахудин Исламоски, један од оснивача компаније.

Компанија је кренула са радом у фебруару ове године, а пред овим младим тимом су већ нови изазови ширења, запошљавања и улагања.

„Планирамо изградњу хале за производњу са ЦНЦ машинама у новој пословној зони Целпак. Тренутно имамо четверо запослених, са планом да реализирамо запошљавање 20 људи у наредне двије године. Радимо према плану, окупили смо тим људи који вјерује у овај пројекат“, поручује Самра Исламоски, директорица компаније „CNC POWER“.

Ајдин Мешић, један од оснивача, подијелио је своја искуства о почетним корацима реализације овог пословног пројекта.

„Сабахудин и ја се знамо неколико година, с обзиром да смо обојица везани за металску струку. Кроз причу смо дошли до закључака и приједлога шта је потребно за развој у Граду Приједору, када је у питању овај сектор. Одлучили смо се фокусирати на машинску обраду метала на високом нивоу. Приједорски крај је познат по обради метала, ми желимо у сарадњу са локалним предузећима. Циљ нам је радити за међународно тржиште и направити искорак у овом сектору”, поручује Ајдин.

Сабахудин се 1996. године вратио из Швицарске, а Ајдин се 2012. вратио из Хрватске. Ајдин је провео читаво дјетињство и младост у Загребу, те се одлучио вратити у Приједор и направити искорак. Сада, неколико година касније, чврсто вјерује да његов град нуди перспективе и будућност за младе.

„Уколико се понуде добри услови за раднике, а сматрам да ми имамо добре услове, људи неће размишљати о одласку. Имамо подршку у оспособљавању и едукацију наших радника, у припреми смо челичне конструкције за нашу халу. Кренули смо од почетка, те ће свакако највећи изазов бити тржиште”, напомиње Ајдин.

УСАИД Пројекат „Diaspora Invest“ ће подржати компанију „CNC Power“ кроз суфинансирање набавке дијела опреме.

„Опрема је увијек потребна, то су велике инвестиције. Подршка те врсте, на неки начин, даје вјетар у леђа. Свакако, потребно је да кроз инвестиције уложимо знатно велика средства, посебно у домену обуке радника. Свака фирма треба имати могућност да у што краћем року оспособи раднике, да свако радно мјесто има систематизиран начин едукације“, додаје Ајдин.

„Важно је да се осигура приступ едукацијама радника, како би се дешавало што мање грешака, и како бисмо што ефикасније реализирали захтјеве клијената. Потребно је да сви они који желе помоћи развој компанија и реалног сектора у нашој земљи разумију потребе фирми, разумију шта је то што им може олакшати пословање. На том путу, сви носимо дио одговорности, а заједничким радом можемо осигурати напредак, отварање радних мјеста и нове прилике за младе људе“, закључује Самра.

ПРЕУЗЕТО: DIASPORA INVEST