U subotu, 23.11.2019. u glavnom gradu Austrije održana je „Bosanska noć u Beču“. Dvosatni kulturno-zabavni program upriličen je povodom obilježavanja Dana državnosti BiH ali i Općeg/opšteg mirovnog sporazuma za BiH. U programu je nastupilo preko 70 umjetnika iz Bosne (FBiH i RS-a) koji su, svojim profesionalnim nastupom, oduševili  brojne posjetitelje.

Program je počeo prikazivanjem kratkog filma o Bosni i Hercegovini. Nakon pozdravnih riječi gosp. Ragiba Delića u ime domaćina-suorganizatora te obraćanja  gosp. Kemala Kozarića, veleposlanika/ambasadora BiH u Beču nastupili su:  KUD“Ilhamija“ Ž. Polje, Žepče, HKUD“Gromovnik“ N. Šeher, Maglaj, KUD“Miloš Kupres“ Kožuhe, Doboj, Plesni par Glorija Nedić i Jovan Dadovski iz Doboja, pučki pjesnik Pero Jukić Pop, kvartet harmonika iz Srednje muzičke škole iz Zenice, ženski zbor „Empcianae“ Žepče,  pjevači Nerma Vrabac i Ante Kelavić te glumac Semin Smajlović.

Na kraju programa, urednik i voditelj projekta, Marinko Kelavić se zahvalio vrlo zadovoljnoj publici,  donatorima  i Federalnoj televiziji koji su pomogli u realizaciji ovog mega  projekta.

Organizatori programa su bili: Institut za stručno-informativno-kulturnu djelatnost i ispitivanje javnog mišljenja u BiH i EU-državama iz Beča (Austrija) i PESRD “Oaza mira“ Maglaj (BiH).

Piše: Marinko Kelavić, prof.