Kroz Bosansku etničku školu, od njenog osnivanja prošlo je nekoliko tisuća učenika. Prema podacima, u ovu školu se svake godine upiše oko 70 učenika
Diljem svijeta, pripadnici naše dijaspore na razne su načine uspjeli očuvati bosanski jezik.
Bosanska etnička škola osnovana je daleke 1994. godine, kada je grupa entuzijasta i domoljuba sa velikim brojem prosvjetnih radnika iz naše zemlje, koji žive u Sydneyu, odlučila pokrenuti ovaj složeni projekt.

Želja je bila i ostala da se niti sa prvobitnom domovinom ne izgube, te da svojoj djeci daju priliku da uče i usavršavaju svoj materinski jezik.

Za O kanal iz Sydneya jutros je govorila ravnateljica Bosanske etničke škole Maida Vugdalić.
– Ništa nije teško ako težimo višim ciljevima i ako to istinski želimo, uz malo rada i volje sve se lako može postići. U svakom zlu ima nečeg dobrog. Ovaj nesretni COVID koji nas je jako usporio, tako nas je povezao, učvrstio naše veze preko Skype-a, Zoom-a i drugih platformi, kako bismo mogli komunicirati s domovinom, a ujedno još jače njegovati materinski jezik i još bolje, rekla je Maida Vugdalić.

Kroz Bosansku etničku školu, od njenog osnivanja prošlo je nekoliko tisuća učenika. Prema podacima, u ovu školu se svake godine upiše oko 70 učenika.

– Već se bližimo trećem desetljeću postojanja. Kad se osvrnem, dosta je to, puno je djece prošlo. S ponosom možemo reći da već učimo djecu naših učenika. Ovo je treća generacija Bosanaca i Hercegovaca u Australiji. Cijenimo povjerenje ovih bivših učenika da pošalju svoju djecu da pohađaju bosanski jezik, povijest BiH, zemljopis, tradiciju, kulturu i sve što je bitno. Program je na visokoj razini. Jedna smo od članica Federacije jezičnih skupnih škola u Australiji. Zaista uživamo visok ugled u ovoj ustanovi. Plan i program radimo sami, iako se držimo uputa Saveza i službenika koji nas usmjeravaju na pravi put. Na početku školske godine svako dijete dobiva nastavni listić koji stvara najstručniji kadar, a svake subote ili nedjelje prati nastavu bosanskog jezika. Imamo taj termin od 2 sata kada pokušavamo djeci prezentirati najbolje. Također nastojimo potaknuti roditelje da nam pomognu u procesu učenja jezika. Također radimo razne izlete, druženja i slično. Važna nam je veza sa domovinom, jako smo zahvalni portalima kao što su Moja BiH, Mreža dijaspore i td. Vrlo je važna ta komunikacija s domovinom. Čovjek je čovjek samo kroz jezik i jezik je naša duhovna domovina, rekla je.

Preuzeto: MojaBiH