Bosankohercegovačko-Švedski savez žena u Švedskoj u Boråsu je obilježio  20. godišnjicu postojanja i tim povodom je organizirana svečanost u Parkhalen- Borås.

Predsjednica Saveza Almedina Sačić govorila je na početku svečanog programa, podsjetivši na dan osnivanja Saveza, kao i na istaknute pojedince koji su pomogli u njegovom radu. Osnivači Saveza  gospođe: Rabije Arslanagić, Sadete Murić i Azra Jelačič evocirali su sječanja na prve dane rada, s  naglaskom da nije važan cilj, već put koji se pređe i stečeno iskustvo.

Prisutnima se obratio i Edin Ljutović, prvi sekretar Ambasade Bosne i Hercegovine u Stockholmu i  tom prilikom predstavnicima Saveza  čestitao 20 godišnjicu postojanja i poželio uspjeh u budućem radu.

Predstavnici saveza i udruženja BiH u Kraljevini Švedskoj obratili su se slavljenicima i čestitali godišnjicu: Fadila Jašarević, Islamska zajednica Bošnjaka u Švedskoj, Fehim Halilović, predsjednik Merhameta Švedske, Šefica Andrijević, aktiv Žena iz Štokholma, Nedžad Mulazimović, Savez bh. udruženja u Švedskoj, Ajla Selimagić,  Bosanko-Hecegovački Muslimanski omladinski saveza. Predstavnici NBV organizacije (Nykterhetsrörelsens Bildningverksamhet) – Švedski pokret trezvenjaka naglasili su dobru suradnju s predstavnicama Bosansko-švedskog udruženja žena na polju kulturne saradnje.

U nastavku svečanosti se obratila gošća iz Bosne i Hercegovine Aida Kršo, predstavnica Univerziteta u Sarajevu, Instituta za jezik. Prigodnim govorom prisutnima se obratio i Jasenko Selimović, političar i kulturni djelatnik u Kraljevini Švedskoj.

U nastavku muzičko – zabavnog programa glumac Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, Adem Smailhodžić  recitirao je pjesme Alekse Šantića i  djelove opusa Meše Selimovića i Ive Andrića, a hor sastavljen od pjevača iz pet saveza otpjevao je narodne i zabavne pjesme iz Bosne i Hercegvoine sa velikim oduševljenjem prisutnih.

 

Izvor: Abasada BiH u Švedskoj