Gradonačelnik Sent Luisa Stive Stenger uručio plaketu za doprinos razvoju biznisa Adnanu Karabašu te 10. mart proglasio danom „E.J.A. Truckinga“

Banjalučanin Adnan Karabaš uspješni je biznismen koji s porodicom živi i radi u Sent Luisu. Vlasnik je firme „E.J.A. Trucking“, danas jedne od najvećih autoprijevozničkih kompanija u tom dijelu Amerike, koja je 10. marta dobila veliko priznanje gradske uprave Sent Luisa.

Povodom 20. godišnjice njenog osnivanja, gradonačeknik Sent Luisa Stive Stenger uručio je plaketu za doprinos razvoju biznisa Karabašu te 10. mart proglasio danom „E.J.A. Truckinga“.

Inače, Karabaš je rodom iz Banje Luke, a porodično je vezan uz Prijedor i Sanski Most.

U Sanskom Mostu je prije nekoliko godina uložio kapital u poljoprivrednu proizvodnju, gdje je kupio 18 hektara zemljišta te podigao najveću plantažu oraha u BiH sa oko 2.000 stabala.

Karabaš je u SAD stigao u aprilu 1995. te već naredne godine počeo voziti kamion. U oktobru 1998. pokrenuo je prvu bh. prijevozničku kompaniju u Americi koja danas ima 14 stalno zaposlenih dispečera, mehaničara i lokalnih vozača u Sent Luisu i više od 75 vozača koji voze duge ture te 90 kamiona i 130 prikolica. Kompanija zapošljava većinom Bosance i Hercegovce, ali i Amerikance, Albance, Ruse.

Preuzeto: Moja BiH