Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković bila je gost večerašnjeg dnevnika na Nova BH. Ovim povodom, otkrila je kakvi su planovi ministarstva po pitanju povratka naših državljana koji se trenutno nalaze u nekoj drugoj državi, a prokomentarisala je i informaciju o pet zaraženih studenata iz Bosne i Hercegovine koji su trenutno u Češkoj.

– Ambasadorica BiH u Češkoj Martina Mlinarević je u kontaktu sa studentima, danas ih je obišla i odnijela im neophodne namirnice. S obzirom da se ne nalaze u blizini Praga, trenutno se radi na tome da se angažuje nekoga ko bi ih mogao obilaziti svakodnevno. Studenti borave u različitim sobama, a jedan od njih ima temperaturu, dok se ostali osjećaju dobro. U svakom slučaju, ambasada u Pragu je u kontaktu sa Ministarstvom vanjskih poslova Češke, ističe ministrica Turković.

Za sada je zabilježen samo jedan smrtni slučaj državljanke BiH u inostranstvu uzrokovan virusom Covid-19, a riječ je o ženi koja je živjela u Lombardiji, Italija.

– Redovno vršimo razgovore sa svim ambasadama, a upoznati smo sa nekoliko lakših slučajeva širom svijeta. Ističem da su ambasadori i osoblja u svih 56 zemalja gdje imamo predstavništvo zdravi, naglašava Turković.

Studenti iz BiH koji su studirali u Njemačkoj, tačnije 54, stiglo je jutros u Tuzlu. Međutim, u toku su organizacije prijevoza i drugih bh. državljana iz inostranstva.

– Od 70 do 100 putnika treba stići u nedjelju iz Švedske, Norveške i Danske. Riječ je o komercijalnom letu aviokompanije FlyBosnia, pri čemu će putnici platiti oko 90 eura takse po osobi. Po uplaćenom iznosu i ukoliko sve prođe u najboljem redu, imat će mogućnost vratiti se u BiH, kaže ministrica.

U ovom trenutku, prema navodima ministrice Turković, oko 660 Bosanaca i Hercegovaca se želi vratiti iz inostranstva.

– To je broj onih koji su se registrovali kroz naš Krizni štab u MVP, mada brojka varira. Najveća grupa za sada je iz Turske, odakle se želi vratiti 143 naših državljana, postoji i potencijalna grupa od oko 50 državljana u Londonu, veća grupa ljudi iz Njemačke, Nizozemske i autobus iz Pariza koji bi trebao stići ovih dana. Svi putnici će biti pregledani prije polaska i po dolasku, ističe ministrica.

Apel ministarstva je i dalje da, ukoliko se naši građani mogu zadržati u mjestu kojem se nalaze, to i urade. Uprkos tome, ima onih koji insistiraju na povratku.

– BiH je spremna za povratak svojih državljana. Ovo je njihova zemlja i uvijek su dobrodošli, zaključila je ministrica Bisera Turković.

Preuzeto: Moja BiH