Čini nam se da je danas potrebnije više nego ikada pisati o umjetnosti i nauci, promovirati istinske vrijednosti i bar se tako pokušati suprotstaviti ovom našem civilizacijskom sunovratu, gdje je devalvacija svih životnih vrijednosti postala standard.

Iako relativno mala zemlja, Bosna i Hercegovina se može pohvaliti vrsnim umjetnicima i naučnim radnicima koji su ostvarili zapažene rezultate širom svijeta, ali za većinu njih, nažalost, bh. javnost nije čula.

Bosanskohercegovačko-kanadski umjetnici Branka Kopecki i Slobodan Radosavljević, profesori na Univerzitetu u provinciji Québec, dobro su poznata imena u svijetu umjetnosti i rado viđeni gosti u cijelom svijetu, Evropi i zemljama regije. Gotovo da nema zemlje gdje nisu gostovali, izlagali svoje izložbe, predavali i sudjelovali na raznim kulturnim događajima – osim Bosne i Hercegovine.

Na pitanje šta za njih znači članstvo u BHAAAS-u, i šta misle o toj ideji jačeg povezivanja naših uspješnih ljudi iz dijaspore sa matičnom državom, ali i zemljama naše regij, odgovorili su;

Branka Kopecki: Upravo zahvaljujući razmijeni svjedoci smo razvoja potpuno novih formi znanja kao što je na primjer istraživanje kreacija koja objedinjuje intelektualni i čulni aspekt umjetnosti. Za razliku od konvencionalne naučne forme unaprjeđenja znanja empirijskim dokazima, ovaj postupak obogaćuje proces osvještenja ne zaobilazeći nego integrišući u suštinsko razumijevanje ono što je misteriozno i neobjašnjivo u umjetnosti. Mislim da su povezivanja značajna za naučnike i umjetnike koji djeluju u BiH  kao i  za one koji djeluju u svijetu, bez obzira da li im je Bosna domovina ili ne. Prevazilaziti razlike je to što čovjeka unaprjeđuje u svakom slučaju. Često se iznenadimo koliko je naše znanje korisno i upotrebljivo za oblasti koje nam se na prvi pogled čine dalekim. Ja trenutno radim na jednom istraživanju koje okuplja ljude iz kriminalistike, medicine, mikrobiologije, filozofije i umjetnosti sa ciljem osvjetljivanja fenomena smrti. Prije samo nekoliko godina takva jedna istraživačka grupa nije bila zamisliva. Članstvo u BHAAAS-u je jedna izuzetna prilika da prenesemo neka naša iskustva ali i da se obogatimo iskustvima drugih. Radujemo se tom članstvu i intenzivno razmišljamo o projektima koje u okviru organizacije možemo ostvariti.

Slobodan Radosavljević: Uspjeh je relativna stvar, ali iskustvo znači mnogo. Mislim da je oduvijek  u nauci kao i u umjetnosti razmjena različitih iskustava bila osnova za napredak i unaprjeđenje znanja. Danas ta razmjena nije samo osnova ona je uslov unaprjeđenja svih disciplina kao i razvoja novih epistemoloških pravaca. Zahvaljujući razmjenama danas se znanja ukrštaju, pogledi se mijenjaju, dogme prevazilaze. Kao član grupe za istraživanje fizičkog ambijenta (GRAP) u Školi za arhitekturu i urbanizam na Univerzitetu „Laval“, u sklopu mojih doktorskih studija redovno učestvujem u razmjeni znanja između arhitekata, inženjera i umjetnika. Te razmjene omogućuju nevjerojatne istraživačke rezultate na planu koncipiranja i razumijevanja prostora. Mi smo se školovali ovdje kao i u svijetu, ali je naravno posebna radost učestvovati u svemu što može doprinijeti razvoju i osavremenjivanju oblasti kojom se bavimo u zemlji našeg porijekla i u okviru njenog kulturnog i jezičkom naslijeđa. Našim članstvom u BHAAAS-u mogućnost za razmjenu znanja i za kolaboraciju će se naravno povećati i jako smo sretni zbog toga.

O detaljima u karijeri,  porukama mladim umjetnicima iz BiH i planovima za budućnost svjetski poznatih umjetnika porijeklom iz BiH koji  žive i stvaraju u Kanadi, možete saznati u objavljenom tekstu na web. stranici BHAAAS https://bhaaas.org/branka-kopecki-i-slobodan-radosavljevic/

 

Izvor: BHAAAS