Ekspertni timovi sastavljeni od iskusnih stručnjaka za intenzivnu medicinu Bosanskohercegovačko američke akademije umjetnosti i znanosti (BHAAAS) – najveće organizacije akademskog iseljeništva iz BiH – aktivno su uključeni u borbu protiv COVID-19 pandemije. Članovi BHAAAS-a su u sklopu svojih aktivnosti počeli realizaciju telekonsultacija sa bolnicama u BiH i prostoru bivše Jugoslavije kako bi svojim savjetima pomogli ljekarima i medicinskom osoblju koji liječe oboljele od COVID 19.

U konsultacije su uključeni ljekari Ognjen Gajić, Adnan Begović i Emir Festić iz BHAAAS-a i ljekari iz medicinskih ustanova u Banjaluci, Sarajevu, Istočnom Sarajevu, Travniku, Foči, Zenici, Mostaru, Tuzli, Bihaću, Tešanju, Zagrebu, Rijeci, Novom Sadu, Beogradu, Somboru, Slavonskim Brodu, Ljubljani i drugim ustanovama u regionu.

Ovaj program, koji se odvija pod pokroviteljstvom ureda Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u Sarajevu i Mayo Clinic METRIC group (SAD), ima za cilj razmjenu znanja i iskustva iz područja intenzivne medicine kako bi se zaštitili kritično oboljeli, medicinske sestre, tehničari i ljekari u teškim okolnostima COVID-19 pandemije.

Program je baziran na CERTAIN Workshop prilagođen sadašnjoj situaciji po principu “LESS IS MORE” u intenzivnom liječenju da bi se prevenirale iatrogene komplikacije i zaštitilo medicinsko osoblje i pacjenti. Pored pristupa racionalnim i praktičnim smjernicama liječenja preporučenih od međunarodnih organizacija (SCCM/ESICM), program se sastoji i od razmjene iskustva i znanja između kolega u regionu i SAD.

“Kao ljekar, prije svega, a zatim i kao predsjednica BHAAAS-a apelujam na sve kolege da se u što većem broju uključe u ovu akciju i na taj način pomognu da se pandemija što prije zaustavi i da se posljedice što efikasnije minimizaraju”, kazala je dr. Mahira Tanović.

Telekonsultacije se prenose uživo na YouTube kanalu, a pitanja se mogu postavljati preko WHO ICU Support chat grupe.

Dosadašnje telekonsultacije se mogu pogledati na sljedećim linkovima:
• Prva emisija, utorak 24.3.2020. https://youtu.be/r7IEeJ4hcvo
• Druga emisija, utorak 31.3.2020. https://youtu.be/FsS8WpYGdUg
• Treca emisija, ponedeljak 6.4.2020. https://youtu.be/-0wGWWG9FmA
• Cetvrta emisija, utorak 14.4.2020. https://youtu.be/C7EZyVCdFB4
• Peta emisija, utorak 21.4.2020. https://youtu.be/7PBpIuUPoww
• Šesta emisija, ponedeljak 27.4.2020. https://youtu.be/n2GwXOAkF9Y
• Sljedeća emisija je planirana za utorak 2.6.2020.

Više informacija dostupno na:
https://certainchecklist.squarespace.com/covid19
https://ce.mayo.edu/critical-care/content/exceptional-patient-centered-critical-care-certain-approach

BHAAAS u saradnji sa WHO i MCMG pomaze ljekarima u BiH i ex Yu

BHAAAS članovi su otpočeli telekonsultacije sa bolnicama u čitavoj BiH i ex YU

Home


info@bhaaas.org