Kulturnom susretu pod nazivom „Bosnie, mon Amour“ koji je održan 27. januara 2023. godine u 16:00h u Parizu prisusutvovale su mnoge ugledne zvanice iz svijeta sporta, politike i kulture.

Također, bili su prisutni predstavnici ambasada, kao i predstavnici Kulturnih centara stranih zemalja u Francuskoj.

Zvanicama su se obratili: predsjednik i osnivač asocijacije 5MFBiH gdin. Edo Šabanagić, zamjenica načelnika Općine Paris 7 gđa. Josiane Gaude, i u ime Ambasade Bosne i Hercegovine u Francuskoj gosp. Muaz Dedajić, savjetnik u Ambasadi.

Uz izložbu slika, skulptura, umjetničkih instalacija te kratkih video-uradaka savremenih umjetnika iz BiH, organizirana je i panel diskusija na temu: Odnosi i saradnja BiH umjetnika sa kolegama iz zapadne Evrope, koju je vodio francuski umjetnik i galerista Pierre Courtin.

U muzičkom dijelu programa predstavila se violinistica Violeta Smailovic-Huart uz klavirsku pratnju japanske pijanistice Kanae Endo te duo Merita (glas) i Hector Moric (gitara).

O ulozi i položaju sporta u BiH kao i o BiH sportistima koji su svoju karijeru nastavili u inostranstvu, govorio je nedavno izbrani selektor fudbalske reprezentacije BiH i prvi Počasni ambasador Asocijacije 5MFBiH, gosp. Faruk Hadžibegić.