Izložba “Sarajevska Hagada” otvorit će se 14. septembra 2021. godine u Sefardskom centru u Madridu, a odakle bi, ovisno o epidemiološkoj situaciji, mogla produžiti za Toledo i Barselonu

Izložba “Sarajevska Hagada” otvorit će se 14. septembra 2021. godine u Sefardskom centru u Madridu, a odakle bi, ovisno o epidemiološkoj situaciji, mogla produžiti za Toledo i Barselonu. Plan je bio da se izložba održi 2020. godine, ali je zbog pandemija virusa Covid-19 odgođena.

Danka Savić, ambasadorica BiH u Kraljevini Španiji, kaže da će izložba biti organizovana uz pomoć Casa Sefardi, ustanove koja uz podršku Ministarstva vanjskih poslova Španije promiče kulturu, umjetnost i raznolikost.

Ovom prilikom će biti izložene mape grafika, ilustracije, fotografije i zapisi iz ovog vrijednog rukopisa.

Ujedno će biti predstavljen i projekat Izdavačke kuće Rabic koja je jedina objavila faksimilno izdanje Sarajevske Hagade. Original ovog rukopisa nalazi se u sarajevskom Zemaljskom muzeju i jedan je od najvrijednijih eksponata ove ustanove.

Goran Mikulić, vlasnik Izdavačke kuće Rabic, za RSE, kaže da je faksimil, 95 posto sličan originalnoj Hagadi, urađen na rukom rađenom papiru u samo 613 kopija. Uz njega je izrađena i luksuzna monografija.

– U Tori postoji 613 sura i za svaku suru po jedan je primjerak. Ima i druga priča, ljepša. Mojsije je sjeo na Svetu goru, raspolovio nar i izbrojao zrna, bilo je 613 zrna. Za svako zrno kao jedna lijepa želja je bila jedna Hagada, priča Mikulić za RSE.

On navodi da se pri izradi faksimila i postavke izložbe vodio željom da ljudima objasni zbog čega je Hagada “čudesna i misteriozna”. Dodaje da u Španiji malo znaju o Sarajevskoj Hagadi.

– Ima puno Hagada u svijetu, a sarajevska je sigurno najpoznatija. Hagada je nevjerovatna. Ona je čudo kad joj čovjek priđe, kad je vidi. Ja sam želio da te slike pokažem ljudima i da ih uokvirim i okačim na zid. One su dorađene, naneseno je i zlato, i to četrnaest-karatno zlato, i ona blješti. Ona je božanstvena, prelijepa, zaključio je Goran Mikulić.

Sarajevska Hagada i Rukopisna zbirka Gazi Husrev-begove bibiloteke upisani su u registar Memorija svijeta UNESCO-a, posvećen pokretnoj kulturnoj baštini.

Preuzeto: MojaBiH