Ambasadorica Bosne i Hercegovine u Kraljevini Španiji Danka Savić predala je 16. januara 2020. godine, u Kraljevskoj palači u Madridu, akreditivna pisma Njegovom Veličanstvu kralju Felipeu VI.

U razgovoru koji je vođen nakon svečane ceremonije, ambasadorica Savić je španskom kralju Felipeu prenijela pozdrave Predsjedništva BiH, te izrazila zahvalnost za dugogodišnju kontinuiranu podršku Španije Bosni i Hercegovini ne samo na humanitarnom, vojnom, ekonomskom planu, nego i u procesu evropskih i evroatlantskih integracija.

Govoreći o tome koliko je za Kraljevinu Španiju bilo važno iskustvo španskih snaga koje su u BiH učestvovale u više misija skoro 20 godina, kralj Felipe je naglasio da je tako dugo prisustvo stvorilo čvrste emotivne i prijateljske veze između naših zemalja. U tom kontekstu, posebno je spomenuo Mostar u kojem je njegov otac Juan Carlos 2012. godine otvorio Španski trg.

Ambasadorica Savić je izrazila namjeru da u narednom periodu doprinese daljem razvoju odnosa između BiH i Španije, posebno kada je u pitanju ekonomska saradnja, kojoj kako je kazao i Kralj, sada treba posvetiti više pažnje.

Kralj Felipe je dalje u razgovoru, posebnu pažnju posvetio evropskim i evroatlantskim  integracijama, pokazujući da dobro poznaje prilike i izazove sa kojim se suočava BiH. Istaknuo je da je na bh vlastima da ispune tražene uslove, i da će od Španije uvijek u tom procesu imati podršku. Izrazio je nadu da će novi sastav Evropske komisije doprinijeti da se i pored postojećih izazova, na najbolji mogući način, afirmira dalji proces proširenja. Na kraju razgovora, kralj Felipe je izrazio zahvalnost Bosni i Hercegovini za razumijevanje i podršku koju pruža Kraljevini Španiji u vezi sa pitanjem Katalonije, te poželio ambasadorici BiH, uspješan mandat.

Izvor: MVP BiH