Ambasador BiH u Australiji i na Novom Zelandu Mirza Hajrić u izjavi za MojaBiH navodi da je pandemija COVID-19 u ovim zemljama shvaćena izuzetno ozbiljno.

Prema posljednjim informacijama u Australiji od 25 miliona stanovnika ima 18 preminulih od virusa Sars-CoV-2, izliječenih 337, a zaraženih je 4.359. Australija je svjetski lider u broju obavljenih testova po broj stanovnika. Obavljeno je preko 220.000 testova i tu je pet puta više po broju stanovnika nego Njemačka ili sedam puta više nego SAD, navodi Hajrić.

Pored velikog broja testiranja, na snazi su i oštre kazne za one koji prekrše novouvedene mjere.

U Australiji je na snazi najviši stepen uzbune, stepen 4. Izrečene mjere zabrane kretanja su veoma oštre i pored policije, nadzire ih i australska vojska. Tako je zabranjeno u javnosti druženje više od dvije osobe i to na minimum razmaku od dva metra. Uvjerili smo se da policija mjeri metrom razmak i kažnjava ko se ne pridržava. Također, i na privatnim imanjima, farmama na snazi je zabrana da porodica može imati samo jednog gosta. Kazne idu i do  25.000 dolara, a u Novom Južnom Velsu policija na licu mjesta naplaćuje kazne od  1.000 dolara i/ili šest mjeseci zatvora ko se nađe na javnom mjestu, a nije obavljao neku najosnovniju potrebu ili je bio bliže od dva metra drugoj osobi.

Ulaz i izlaz iz Australije su blokirani, ali za rijetke kategorije koje mogu da uđu u zemlju propisan je obavezan karantin od 15 dana. Obično bude u hotelu najbližem aerodromu, objasnio je ambasador.

Navodi i da je Vlada jučer postigla sporazum sa privatnim klinikama o preuzimanju bolesnih od korona virusa i time osigurala dodatnih 34.000 bolničkih kreveta za slučaj potrebe.

Što se tiče Novog Zelanda, koji ova ambasada također pokriva, zabilježen je jedan smrtni slučaj, ima 650 zaraženih, a broj izliječenih je 74. Novi Zeland je do sada uradio 21.384 testova te imaju kapacitet za obavljanje 3.500 testova na dan. Disciplinski režim je vrlo sličan kao u Australiji.

Pitali smo ga da li ima saznanja o zdravstvenom stanju bh. državljana te da li su dobivali pozive vezane za COVID-19.

Inače, u Australiji živi 50.000 naših građana a na Novom Zelandu 3.000 i nemamo informaciju da je neko od njih zaražen koronavirusom, kazao je na kraju ambasador Hajrić.

Preuzeto: Moja BiH