U petak naveče 29. novembra 2019. godine Australsko Bosansko-Hercegovački Klub Brčko Melburn (u daljem tekst ABH Klub) obilježio je najveći praznik naše domovine BiH Dan državnosti. Od osnivanja Kluba 2000.godine Klub redovno, dakle punih 19.godina, pravi prigodnu zabavu u povodu Dana držanosti BiH, što je vjerovatno jedinstvem slučaj u BH dijaspori. Bude to svaki puta veliki događaj, jer osim muzike i igre posjetioci mogu čuti lijepe tekstove i pjesme o svojoj domovini.

Tako je bilo i ove godine, a poseban događaj bilo je prisustvo ambasadora BiH u Australiji NJ.E. g. Mirze Hajrića.

Manifestacija je počela himnom BiH, a zatim je sekretar Kluba Ramiz Muminović vrlo emotivno recitovao pjesmu Sude Kovačević Malkoč: „ Ne diraj u moju Bosnu“.

Podpredsjednik Kluba Nihad Jašarević pročitao je uvodni tekst u kome je između ostalog rekao: “…Mi učesnici večerašnje manifestacije u Klubu Brčko Melburn šaljemo ti draga domovino sljedeću poruku:

O zemljo Bosno, ti se ne prestaješ pitati, tko si ti, i što si ti. A mi znamo, mi smo ti, o zemljo Bosno. Ti si naš vid i naše srce. Ti si naš razum, naša mašta, i naši snovi. Ti si naša glad, i žeđ. Ti si naš bol, i naša radost. Ti si naš san, i naša java.

Ti si, o zemljo Bosno, ljepota u našim očima, čežnja u našim srcima, vječnost u našem duhu. Mi smo ti, o zemljo Bosno. I da nije tebe, ni nas nebi bilo.

Živjela BiH, živio Dan Državnosti BiH!”

Zatim se posjetiocima obratio ambasador BiH u Australiji NJ.E. g. Mirza Hajrić koji je vrlo pohvalno govorio o ABH Klubu Brčko Melburn, sa napomenom da je ovo njegova prva posjeta, ali ne i posljednja. Ambasador Hajrić je govorio o istorijskim faktima nastanka BiH i očuvanju njenog identiteta i državnosti.

Predsjednica Kluba Hedija Rejzović zahvalila se svima na posjeti i pozvala na jubilarnu zabavu iduće godine kada Klub bude obilježio 20.godina rada, što je rijedak primjer u BH dijaspori.

Članice folklorne grupe KUD “Dukat” su izvele splet igara iz BiH, a u muzičkom dijelu jedan od najboljih BH vokala dijaspore Senahid Hasandić Mrki uz pratnju Paše Šehića na klavijaturima, učinili su da je ova noć ostala svima u pamćenju i sjećanju.

Naša domovina BiH može biti ponosna na svoje kćeri i sinove i njihove potomke koji je neće nikada zaboraviti, ma gdje živjeli u svijetu.

Odbor ABH Klubu Brčko Melburn odlučio je da manifestacija obilježavanja Dana državnosti BiH nema komercijalni karakter, te su ulaz i večera sa kolačom bili besplatni.

 

Izvor: http://www.aubha.net/